Kemijski inštitut je 18. decembra 2023 prejel potrditev za vzpostavitev projekta Center za demonstracije in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT), ki ga bo financiralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije iz Sklada za pravični prehod.

S to neposredno potrditvijo se uradno začenja izvajanje največjega in strateškega projekta v okviru pravičnega prehoda Zasavja. Za izvedbo projekta je namenjenih dobrih 32 milijonov evrov, od katerih bo Sklad za pravični prehod prispeval 27,3 milijona evrov. Prvo izplačilo sredstev v obliki predplačila v višini dobrih 9 milijonov evrov pričakujejo v zadnjih dneh letošnjega leta.

Center DUBT bo imel sedež v Občini Zagorje ob Savi in bo predstavljal prvo javno znanstveno-raziskovalno institucijo v Zasavju. Usmerjen bo v raziskovanje naprednih tehnologij in bo gostil dva laboratorija: laboratorij za vodikove tehnologije in laboratorij za baterijske tehnologije. V sklopu programa centra bo potekalo tudi raziskovanje tehnologij za zajem CO2 iz zraka.

Savus

Foto: RRA Zasavje


 

Prejšnji članekNova OIC v Hrastniku
Naslednji članekDanes dogaja