Jože Barachini, avtoportret. Foto: arhiv založbe ICO
Jože Barachini, avtoportret. Foto: arhiv založbe ICO

Dela z naslovi Vitezi jutranje zarje, Bleščeče celjske zvezde, Kraljica s tremi kronami, Samotna divja roža in Poslednji celjski knez so pretresljive zgodovinsko-ljubezenske zgodbe, v katere je vpeta živahna ljudska kronika grofov in knezov Celjskih. Gre za opus del avtorja Ivana Sivca, ki bo izšel januarja prihodnje leto. Izvirni portreti celjskih grofov in knezov v zbirki pa so delo slikarja Jožeta Barachinija.

»Zelo sem ponosen, da lahko sodelujem s tako znanim in sposobnim pisateljem kot je Ivan Sivec … Čeprav mi je vsebina dogajanja v času celjskih grofov in knezov privlačna in sem bil z njo nekoliko že seznanjen, pa tudi nekaj sem o tem že naslikal, sem se te naloge lotil s precejšnjo mero strahu. Vendar pa je delo po tako podrobnem opisu in navodilih, ki mi jih je pisatelj posredoval sproti, potekalo kar samo od sebe in mislim, da mi je morda celo uspelo,« je o tem sodelovanju povedal Jože Barachini.

Barachini se je rodil leta 1942 na Dolu pri Hrastniku, z družino pa živi v Radečah. S slikarstvom se ukvarja šele od leta 1993, ko se je po prestani hudi bolezni in upokojitvi vpisal v dveletno slikarsko šolo v Celju. Zdaj preživi v svojem ateljeju najmanj osem ur dnevno in je izjemno plodovit. Izdelal je že več kot tisoč slik, največ v oljni tehniki. Njegove umetnine so že na vseh kontinentih sveta. Veliko se posveča portretom in krajinarski tematiki. Je tudi eden tistih ljubiteljskih slikarjev, ki znajo na sliki nazorno prikazati stoječo in tekočo vodo. Zelo rad ima živali, zato se tudi te večkrat pojavijo na njegovih slikah. Sodeloval je na 87 skupinskih razstavah, kar stokrat pa se je predstavil tudi samostojno. Svojo jubilejno razstavo je pripravil letos v Radečah.

TPK

Prejšnji članekNučičeva, Lapi in Zupanc
Naslednji članekCesta še vedno zaprta