Izletniki so si ogledali Dunaj in obiskali nedavno obnovljeno spominsko obeležje Antonu Janši. Čebelarska zveza Slovenije si prizadeva tudi za napis na obeležju v slovenščini. V čeških Bučovicah jim je svoj način čebelarjenja in trgovino predstavil vele čebelar Sedlaček. V slovaškem mestu Kalnica so prehodili del tamkajšnje čebelarske poti, ki so jo otvarjali osem let, in spoznali, kako čebelarijo pri njih. Spremljala jih je predsednica tamkajšnje čebelarske družine. Prisrčen sprejem z narodnimi nošami in glasbo so zaključili s skupnim kosilom in primerjanjem dobrih čebelarskih praks.

Foto: Arhiv Čebelarskega društva Zagorje
Foto: Arhiv Čebelarskega društva Zagorje

V mestu Želiezovce, kjer jih je  pričakoval predsednik njihovega društva Tibor Jokai, jih je prijetno presenetilo vzorno urejeno posestvo in pridelava medu. Ker je pričelo deževati, so bile čebele manj vesele obiska kot njihov gostoljubni gospodar. Dveh pikov čebel sta bili deležni čebelarki, ki pa sta bolečino pogumno prenesli. Družinsko podjetje čebelarja Tiborja je pokazalo, kako s pridnim delom štirje člani na leto pridelajo do 13 ton medu in tono stranskih produktov čebel. Ob živahnih pogovorih, prijetnih vtisih in čudovitih pogledih na obširna polja  cvetoče oljne repice, so popotniki hitro prispeli v mesto Štorovo, kjer so prenočili. Nedelja jih je presenetila z mrzlim, deževnim in vetrovnim jutrom. Dobre volje pa to ni spremenilo, vožnjo so nadaljevali do Budimpešte, ki so si jo tudi ogledali. Po kosilu ob Blatnem jezeru v tipični madžarski »čardi« so se odpeljali proti domu.

Ekskurzije se je udeležil tudi predsednik ČZS, Boštjan Noč, sicer član ČD Zagorje. Pripravil in vodil jo je dolgoletni predsednik ČD Zagorje Jože Smrkolj. Aktualna predsednica ČD Zagorje Marinka Dolinšek  pa je skupaj s sekretarko Špelo Paš poskrbela za dobro počutje vseh.

Ana Režun