sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Časovni stroj v Laškem

Za literarne navdušence bo Knjižnica Laško na vrtu pred knjižnico pripravila predstavitev knjižnice med vojnama, udeležence bo obiskal tudi Tone Seliškar, ki bo predstavil knjigo Bratovščina Sinjega galeba, prav tako bodo pred knjižnico potekale ustvarjalne delavnice.

OŠ Primoža Trubarja Laško bo skupaj s podružničnimi šolami pripravila prikaz šolske ure v času med obema vojnama, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali v spodnjih prostorih Muzeja Laško.

Laško med obema vojnama bodo ovekovečili s fotografiranjem mojstra Josipa Pelikana, fotografije bodo predstavili kar v njegovem potujočem ateljeju v organizaciji Muzeja novejše zgodovine Celje.

Laško med obema vojnama so zaznamovali tudi obrtniki, njihovo delo in življenje z obrtniki bodo predstavili člani Zveze Možnar, Muzej novejše zgodovine Celje ter zasebnimi zbiratelji. Vila Monet bo poskrbela za prikaz takratne kavarne s ponudbo tedanjega časa. Sejemski del bodo razširili preko Aškerčevega trga na Mestno ulico in na Orožnov trg, živinski sejem z domačimi živalmi pa bodo postavili na travnatem prostoru pri cerkvi Sv. Martina.

Dogajanje med obema vojnama so zaznamovala še različna prebujenska gibanja. Laško so, denimo, zaznamovali tudi Sokoli. V organizaciji društva ŠMOCL ter Laškega akademskega kluba bodo prikazali Sokolsko gibanje v sklopu čitalnic ter narodno zavedne literature, pa tudi prikaz telovadcev.

Članice in člani Zveze Možnar in posamezni zbiratelji bodo predstavili meščansko modo takratnega časa. Na prireditvi bodo predstavili plese (tržačan, linde hop), ki so se plesali takrat ob spremljavi salonskega orkestra. V plesne priprave na ta del dogodka so se vključili prebivalci Laškega, ki v teh dneh obiskujejo brezplačni plesni tečaj!

Seveda ne bo šlo brez pestrega pouličnega dogajanja, obiskovalci bodo lahko srečali značilne obraze tistega časa (policaj, gasilec, pičkurin – poulični prodajalec, razglaševalec, kolesar …). K sodelovanju pa vabijo tudi obiskovalce prireditve. V Laškem s to prireditvijo nadgrajujejo lansko, ki so jo poimenovali Matejev sejem, prikaz življenja v mestu Laško s prihodom kralja Aleksandra I leta 1927 v mesto.

ZT

Isti avtor