Zasavski poštarji danes nosijo časopis Savus v skoraj 18.000 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Tokrat bo časopis presenetil tudi 3500 naslovnikov, ki imajo na nabiralnikih nalepko, da ne prejemalo reklamnih sporočil. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli pogovor z naj slovensko učiteljico Nino Jelen, pa z novo doktorico znanosti dr. Nevo Rebolj, brali boste lahko o Pahorjevem obisku v Zasavju, bližajoči se izgradnji novega doma za starejše v Hrastniku, objavili smo In memoriam za bivšim zagorskim županom in rudarskim strokovnjakom Metodom Malovrhom. Brali boste lahko še o uspehu namiznoteniškega igralca Darka Jorgića v Dohi, sestrskem dvoboju sester Haberl, pa o kolesarskem parku Cilenca v Zagorju in še marsikaj drugega o življenju v teh naših krajih v središču Slovenije na bregovih Save. Za pokušino objavljamo uvodnik Marka Planinca, ki je objavljen na prvi strani časopisa. Tokrat piše o podporništvu zasavskega časopisa.

Podpora

V življenju je že tako, da včasih rabimo nekoga, ki nas podpira. Najprej nam nekako »držita štango« mati in oče. Kasneje nas venomer znova podpirajo dedki in babice. Odlična je bratovska ali sestrska podpora, ki je povsem drugačna. Potem pride podpora učiteljic in učiteljev, sošolcev, prijateljev (ta je morda največ vredna), pa sodelavcev v službi in na različnih drugih področjih.

Včasih se odločimo podpreti kakšen projekt, organizacijo, skupino ljudi, ki počne nekaj dobrega za druge.

V teh tednih smo se tudi mi obrnili k tistim, ki bi lahko bili podporniki dobrega projekta. Iščemo namreč podpornike časopisa, ki ga držite v rokah. Lansko leto je korona močno posegla tudi v naše izhajanje. Izdali smo le šest številk, več jih zaradi izjemnega upada oglaševanja nismo zmogli. Letos je podobno, kljub vsemu smo doslej izšli vsak mesec v letu 2021. Dihamo na škrge, kaj bi skrivali. Zato iščemo podpornike, da omogočijo normalno izhajanje zasavskega časopisa. Vsem ponujamo v zameno oglasni prostor.

Vemo, da je odločitev v zahtevnih časih težka, pa čeprav gre morda le za 50 evrov. Veseli smo bili prvih odločitev za podporništvo. Ne boste verjeli, prvo podporniško pogodbo smo podpisali s firmo iz Savinjske doline. Kapa dol. Vemo, da si veliko samostojnih podjetnikov in obrtnikov težko odrežejo nekaj evrov za podporo zasavskemu časopisu. S spoštovanjem segamo v roke takšnim, ki se odločijo za to. Ne samo zaradi nas, ki bomo lažje izdajali časopis, predvsem zaradi tistih, ki si ga bi težko privoščili. Tako pa bodo lahko tudi zaradi podporništva vsak mesec dobili v nabiralnih njihov časopis.

Doslej so nas podpirali le posamezniki, ki jih redno objavljamo na zadnji strani časopisa in smo jim neizmerno hvaležni za podporo. Odslej bomo tam objavljali tudi podjetja, podjetnike, obrtnike, društva in zavode, ki se bodo odločili podpirati.

Danes je časopis romal na naslove vseh, ki ga doslej niso dobivali. Na naslove tistih, ki imajo na nabiralnikih nalepko, da ne prejemajo reklam. Savus je romal torej na 3500 naslovov več kot doslej. Upam, da boste s časopisom zadovoljni. Še vedno je v korona različici, torej tanjši za 8 strani. Pa vendar se trudimo, da je čim boljši.

Velikokrat, ko urejam časopis, se spomnim besed, ki mi jih je v na roko napisanem pismo zahvale zapisala ena od bralk. Njene besede so bile ganljive, saj je napisala, da že dolga leta ni imela v rokah časopisa, čeprav ji časopisni papir tako diši, ker si ga enostavno ne more privoščiti. In je vsak mesec še kako hvaležna, da na svoj naslov dobi čisto svoj časopis: Savus.

Hvala vsem, ki nas podpirate. Tako ali drugače. Hvaležni smo vsem in vsakemu posebej.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekVirtualni izlet v Črno goro
Naslednji članekGasilci so posredovali