Čas na trebuščku ali “pasenje kravic”, kot temu radi rečemo, pomaga dojenčku postati močan. V tem položaju namreč krepi motorične sposobnosti, vratne mišice in hrbet. Izkušnja na trebuščku mu pomaga pri učenju dviga trupa, dojenček dobi priložnost, da spozna funkcijo rok, kasneje se nauči prevaliti s trebuščka na hrbet … Nenazadnje vodi pasenje kravic tudi v sedenje, kobacanje in končno tudi v dvig na stopalca in hojo. Iz položaja na trebuščku torej sledijo vsi razvojni mejniki, ki so ključni za zdrav gibalni razvoj.
Dojenček naj preživi vsak dan nekaj časa na trebuščku (npr. med vsakim previjanjem). Vedno svetujem, da rajši ponovimo položaj večkrat na dan za kratek čas, kot dojenčka pustiti na trebuščku toliko časa, da nas prične klicati z jokom, ki pove, da mu ni več udobno. Aktiven čas na trebuščku lahko preživljamo tudi skupaj z njim. Tako bo čutil varnost in našo toplino.

Vaje na žogi

Predlmali-migec-zoga-zasavcagam tudi, da poskusite, kako bo vašemu dojenčku všeč na žogi. Pri tem bodite pozorni, da je glava na sredini žoge, dojenčka držimo trdno za medenico, lahko se nagnemo k njemu in mu šepetamo na uho, enkrat na levo, drugič na desno. S tem, ko obrača glavico, krepi vratne mišice. Pri tej vaji lahko uporabimo tudi igračko, ki ji bo z veseljem sledil.

Nina V. Pečnik, Mali migec