Zakaj je za podjetje bolje, če se zaposlenim ustrezno regulira čas, preživet brez tehnologije?

Šolanje in delo na daljavo ter omejitve gibanja so nas v preteklih mesecih za ure in ure posadili pred ekrane računalnikov, tablic, pametnih telefonov in televizij. Čeprav ni vse s tem povezano ravno slabo, saj tako odrasli kot otroci in mladina tudi s pomočjo novih tehnologij pridobivajo nove ideje in izkušnje, stroka vseeno opozarja, da je čas v družbi tehnoloških naprav priporočljivo omejiti. Zato velja izkoristiti preostanek poletja in dopustovanja za to, da se odmaknemo od vseh vrst ekranov in prosti čas preživljamo zunaj, s knjigo v roki, z družabnimi igrami, s čim več gibanja ali na kakšen drug način brez tehnologije ohranjamo stike s svojimi bližnjimi. Na zmanjšanje preživetega časa pred ekrani lahko pomembno vplivajo tudi delodajalci.

Utrujenost zaradi zaslonov

Dolgotrajna uporaba naprav z zaslonom povzroča še večjo utrujenost kot sicer, težave s spanjem in tudi druge zdravstvene težave, povezane s sedečim življenjskim slogom, predvsem diabetes, debelost in visok krvni tlak, opozarjajo strokovnjaki. Omenjene težave pa bistveno vplivajo ne le na splošno počutje posameznika, temveč tudi na akademski in poklicni uspeh, medosebne odnose doma in na delovnem mestu ter splošno opravljanje dela in osredotočenost na delovne naloge.

Da bi ohranili dobro počutje svojega tima, spodbujali produktivnost in dolgoročno ohranjali zdravje zaposlenih, naj delodajalci poiščejo načine in vzvode v samem delovnem procesu, da bo ustrezno spodbujal tudi odklop od naprav z zaslonom. Glede na trend, da se bo delo od doma ohranilo vsaj v določenem obsegu tudi v pokoronskem času, ta problematika zahteva resen razmislek. Preveriti je potrebno, kaj lahko naredimo v tej smeri v primeru opravljanja dela od doma in tudi v primeru opravljanja dela na lokacijah delodajalcev. Na primer, zmotno je namreč pričakovati, da je v primeru dela od doma zaposleni pred ekranom in dosegljiv za službene potrebe od jutra do večera. Tovrstne naložbe bodo pomagale okrepiti zaposlene in ohranjati njihovo produktivnost v prihodnjih letih.

Na dopust brez računalnika

Dobra plat teh aktivnosti je ta, da delodajalca ne stanejo nujno veliko. Že ponovna uvedba fizičnih sestankov bo zaposlenim dala priložnost, da si oddahnejo od večopravilnosti na zaslonih. Redni in skrbno načrtovani odmori brez zaslona bodo povečali kognitivne sposobnosti zaposlenih, skupni prostor za druženje pa jih bo odvrnil od brskanja po telefonu med odmorom za malico.

Najpomembnejše od vsega pa je, da delodajalci od zaposlenih ne zahtevajo, naj tudi po službi opravljajo delovne obveznosti doma, preverjajo elektronsko pošto ali celo odgovarjajo nanjo v času dopusta.

Omogočiti je treba odklop

Čeprav je tehnologija za večino delovnih mest bistvena, je pomembno tudi, da se zaposlenim omogoči odklop. To dobrodejno vpliva na zaposlene tako s telesnega kot s psihološkega vidika. Preveč porabljenega časa za zaslonom lahko negativno vpliva tudi na delovno uspešnost in zdravje zaposlenih. Po analizi ene od raziskav na Linkedinu se 70% ljudi nikoli ne »odklopi« od dela, tudi ko so na dopustu. Delodajalci lahko k odklopu pripomorejo tudi s tem, da poskrbijo za nujna nadomeščanja in tako zaposlenemu, ki dopustuje, ne bo potrebno preverjati elektronske pošte oziroma klicev ter nanje odgovarjati.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder

Prejšnji članekSprejem za Jorgića in Kauzerja
Naslednji članekDanes dogaja