ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Čar različnih mnenj

So lahko isto misleči ljudje za nas prej ovira kot vzpodbuda?

Foto Cherrydeck na Unsplash

Prijateljica mi je v pogovoru omenila, da njen mentor pravi, da takrat, ko ljudje kažejo odpor do našega mnenja, to ne pomeni, da smo v zmoti in se moramo približati neki splošni ustaljeni paradigmi.

Pomeni pa, da prihaja do razkoraka v stališčih, kar je povsem normalen sopojav osebne rasti.

Ko rastemo in se učimo novih znanj, se za naše okolje spreminjamo. Če to okolje ne raste (ali se kakorkoli spreminja) z nami, se ustvarja in veča razlika med nami. In ljudje smo naravno nagnjeni k odporu do sprememb.

Če iz tega sklepam o raznolikosti razmišljanja ljudi, ne morem mimo enih, ki sploh ne tolerirajo drugačnosti. Drugačnost in odpor sta, tako kot pravi prijateljica, odraz naše rasti. In če rastemo hitreje od drugih, so razlike in trenja neizogibna.

Normalno se mi zdi, da ob napredovanju in rasti želimo k temu pritegniti tudi bližnje.

Kar pa ne pomeni, da jim moramo to vbiti v glavo, ampak jih razumno in empatično pritegniti k spremembi njihovega stališča. To pa se zgodi mirno, podpirajoče in počasi. Dati jim moramo čas, da premagajo razliko do nas.

Hkrati se moramo zavedati dodatnih priložnosti za našo rast.
Prepričan sem, da nihče nima nikoli 100-odstotno prav ali narobe. Vedno obstaja prostor za nadaljnjo rast in izboljšave.

Ko se približujemo drugim, moramo biti pozorni na manjše razlike. Te lahko pomenijo prednosti ali pravilnosti v njihovem položaju in s tem priložnosti za izboljšanje našega.

Isto misleči

Razmisliti moram tudi o tistih, pri katerih ni trenja ali odpora. Objektivno gledano so ti ljudje za nas najmanj vzpodbudni.

Prvič, ker so verjetno na isti ravni kot mi in nam zato ne predstavljajo priložnosti za napredek. Prav tako lahko vplivajo na našo objektivnost.

Drugič se lahko (iz kakršnih koli razlogov) pretvarjajo, da ne razumejo.

S tem ne želim omalovaževati enako mislečih. Ker pa po naravi svoj čas raje preživljamo s tistimi, ki so podobnega mnenja kot mi, moram to upoštevati.

Za nas niso bolj (ali manj) dragoceni. Obkroženost s podobno mislečimi se pogosto kaže tudi v različnih oblikah fanatizma, ko privrženci ne razumejo bistva, a slepo sledijo nekemu prepričanju.

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor