Omenjeni učinek se vse pogosteje pojavlja v medijih. Zato sem ga lotil podrobneje raziskati in prišel do nekaj zanimivh ugotovitev. Ena meni ljubših: “Ko spoznate, kako malo dejansko veste, si želite vedeti več; raziskovati in odkrivati neznano. Če pa mislite, da imate glede (skoraj) vsega prav, želite status, da imate prav, potrditi oziroma ga za vsako ceno obraniti.”

Če vam uspe obvladati svoj ego, se pri učenju začnejo dogajati neverjetne stvari. Vaš ego nima več kontrole nad odločitvami o vaši prihodnosti. Želite si nadgrajevati znanje, rasti in postajati boljši. Vse to pa je v osnovi povezano zlasti s zavedanjem, da nimate prav, oziroma ne veste vsega.

Čar Dunning-Krügerja in predvsem Doline Obupa je v tem, da takrat, ko se zavete svojih omejitev in realnosti, začnete zaupati v proces in ga bolje razumeti. Svoje napake lažje sprejemate, jih cenite in se iz njih učite. In linearno razmišljanje počasi postane preteklost.

. . .

Prepričan sem, da je to bistvena razlika pri nabiranju znanja in zasledovanju modrosti. Vse ostalo pa je del procesa učenja.

Zanimivo pa je, da je to ravno v nasprotju s tistim, kar si večina ljudi želi in pričakuje.

O Dunning-Krugerjevem učinku in zanimivemu povezanemu pojavu sem v publikaciji ILLUMINATION objavll članek in pojasnil, zakaj sta ‘zmagati na loteriji’ in ‘čez noč postati direktor velike organizacije’ dve podobni in povsem zgrešeni ideji.

Obe sta želji večine nas, obenem pa prikrita nočna mora.

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj s področja vodenja in presoje ISO sistemov, svetovanja s področja informacijske varnosti, varstva osebnih podatkov, vodenja kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Kot sistemski inženir imam veliko operativnih izkušenj v IT-ju in na navedenih področjih. Pri zadnji zaposlitvi sem bil v vlogi vodje informacijske varnosti (cISO) v večji mednarodni kripto finančni instituciji. Tej sem se pridružil pri sanaciji ogromnega hekerskega vdora in postavljanju učinkovitega sistema informacijske varnosti.

Po naravi sem precej (samo)kritičen in vedno v iskanju novih izboljšav. Izzive rešujem s širšim celovitim sistemskim pogledom, s katerim lažje ocenim posamezno situacijo ter tako najdem bolj učinkovite strateške dolgoročne rešitve.

Ker verjamem v medsebojno pomoč in temu posledično osebno rast, vedno iščem priložnosti, da lahko pomagam drugim. Na probleme drugih lahko gledam bolj objektivno, ter tako lažje prepoznam rešitve, ki se včasih skrivajo tik pred očmi.

Borut@SmartAssets.it

Borut@Medium

Borut@Quora