Boštjan Gorenc Pižama je s Tanjo Komadina pripravil Moj lajf, Žiga X. Gombač z Igorjem Šinkovcem Hlapec Jernej in pasja pravica, Andrej Rozman Roza z Damjanom Stepančičem pa Hlapci: Ko angeli omagajo.

V trboveljski knjižnici Toneta Seliškarja sta Boštjan Gorenc Pižama in ilustratorka Tanja Komadina predstavila nastajanje stripa Moj lajf, ki je nastal po motivih povesti Ivana Cankarja Moje življenje, prikazuje pa takratno življenje, kot ga vidimo danes.

Ilustratorka je želela zelo avtentično prikazati dogajanje, Pižama je napisal kratka besedila, da sta se oba elementa stripa spojila v tekočo pripoved in dopolnjevala drug drugega. Najprej si je zamislil, da bo vpletel v zgodbo, kako se je Cankar polil z mamino kavo, a to zamisel ni uresničil. Za zapis in izris zgodbe sta se oba avtorja dobro pripravila in zato se v knjigi lepo prepletata risba in besedilo, vendar imata oba elementa dovolj prostora.

Glavni namen tovrstne literature je pritegniti čim več bralcev.

Kot sta povedala avtorja, je ob nastajanju knjige prihajalo do raznih zagat. Recimo, ni mogoče dobiti fotografije pisatelja iz rane mladosti. Na podlagi tistih redkih iz kasnejšega časa je avtorica izdelala podlago za glavni lik zgodbe. Prav tako na voljo ni nobene fotografije Cankarjeve matere, zato si je ilustratorka pomagala tudi z ilustracijami Hinka Smrekarja, ki je upodobil pisatelja in ljudi takratnega časa. Barve, ki so rdeča nit zgodbe, so bolj rjavkaste … ker je upoštevala dejstvo, da je isto obleko nosilo več otrok, časi so bili težki, turobni.

Da je nastalo delo Moj lajf, je bilo potrebnega kar precej dela. Rezultat pa so zanimivo opisani motivi in dodane »intervencije« obeh avtorjev.

Irena Vozelj

Prejšnji članekKauzer, Haberlova, kegljači
Naslednji članekPrometna nesreča in zaseženo kolo