Fran Milčinski je pred več kot sto leti zapisal: “Tri ure hoda za pustno nedeljo leži vas, pa ji pravijo mesto. Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, ji pravijo potok. Ob obeh krajih mlakuže stoje koče, jim pravijo hiše. Dve, tri hiše imajo nadstropja, takim hišam pravijo graščine. Ime je vasi Butale.” In Butale so oživeli hrastniški lutkarji. Predstava je namenjena malo starejšim obiskovalcem muzejskega marionetnega gledališča v Hrastniku.
Društvo Marionetno gledališče Jurček namreč deluje v Muzeju Hrastnik,  kjer so razstavljene knapovske marionete. To so male umetnine, prave lepotice v razstavnih vitrinah, ki oživijo na odru in pričarajo pravljično vzdušje pravim otrokom in otrokom, ki ždijo v starejših obiskovalcih.

Predstava voditeljev lutk in bralcev besedila v Butalcih ne more brez tega, kako Butalci kupujejo pamet, širijo cerkev in iščejo zmaja za svoj grb. Seveda v predstavi ne manjka niti vaški nedeljski policaj, ki je ob delavnikih goved pase. In predstava o Butalcih ne bi bila resna, če ne bi v njej nastopala največja lenoba v Butalah in širom okrog, strašni razbojnik Cefizelj, ki je že sedem ljudi zadušil in tri ženske.

MP

Prejšnji članekDolani uspešni v pokalu
Naslednji članekFotografske zgodbe