V sredo, 30. junija, so na ploščadi pred jamo v Hrastniku podelili nagrade Občine Hrastnik. Gre za najvišja priznanja občine tistim, ki s svojimi dosežki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov in imajo pomen za razvoj in ugled občine na različnih področjih. Bronasto priznanje Občine Hrastnik za dolgoletno delo na področju varstva narave in skrbi za pestro bio-diverziteto v gozdovih občine je letos prejel Andrej Kovač.

Andrej Kovač je že kot mladenič vstopil v lovske vrste, saj je odraščal ob očetu, ki je prav tako lovec. Privzgojena strast do narave in lovstva ga je ponesla tudi poklicno, saj se je izučil za gozdarja. Kot gozdar opravlja naloge revirskega gozdarja v revirju Hrastnik. Že kot mladenič se je pridružil lovcem v LD Hrastnik, kjer je bil vrsto let član upravnega odbora, gospodar lovišča, vodja revirja, član komisije za ocenjevanje škode po divjadi …

Leta 2010 je vstopil še v članstvo v LD Dol pri Hrastniku. Takoj ob vstopu je resno poprijel za delo na vseh področjih. Sedaj že drugi mandat odlično vodi lovsko družino kot starešina – predsednik. V času njegovega mandata so v LD Dol opravili ogromno dela tako v lovišču kakor tudi pri lovski koči. Vsakemu obiskovalcu je takoj vidna postavljena letna kuhinja, urejeno strelišče za glinaste golobe, novo urejeno strelišče za malo kalibrsko puško in kratkocevno orožje. Na novo so uredili tri sobe, arhiv in dnevno sobo, sedaj pa je v zaključnem delu obnova stranišč v pritličju. Ko še dela niso zaključena, že vidi nove izzive in lovce pripravlja k temu. Z izgradnjo strelišča so pridobili pogoje za treniranje, v letošnjem letu pa so tudi organizatorji enega od strelskih tekmovanj.

Andrej vsako leto izvaja predavanja o divjadi, lovstvu in naravi v osnovnih šolah, planinskih društvih, gasilski zvezi, turističnemu društvu, se udeležuje sestankov krajevnih skupnosti in podobno. Z leti se je tako odnos do divjadi in lovcev v Občini Hrastnik precej spremenil. Ljudje sedaj sprejemajo divjad kot del naravnega okolja in ne nekaj kar samo povzroča škodo. Tudi po njegovi zaslugi lahko Hrastničani opazujejo divjad kar iz svojih hiš. S svojim delom pa nadaljuje tudi širše. Več let je bil predsednik komisije za kulturo pri Zvezi lovskih družin Zasavje, pa tudi sedaj si brez njegove pomoči težko predstavljajo lovske kulturne prireditve v Zasavju. Brez njega si težko predstavljajo vsako letno organizacijo zaključnega dela pohoda ZZBNOB, kjer lovci poskrbijo za okoli 300 do 400 pohodnikov.

Že drugi mandat je podpredsednik Zveze lovskih družin Zasavje. Zaradi svoje strokovnosti je bil član IO OZL-Zasavje, je član komisije za pregled in oceno odstrela pri ZLD Zasavje ter član komisije za upravljanje z divjadjo pri Lovski zvezi Slovenije. Kot ljubitelj psov že več kot 30 let deluje pri Lovskem kinološkem društvu Zasavje (LKD), bil je član UO ter v zadnjem mandatu predsednik NO omenjenega društva. Kot predstavnik LKD je v lovišče pripeljal vsako letno ocenjevanje lovskih goničev, kjer lovci iz Zasavja in od drugje spoznavajo lepote narave in svoje pse strokovno usposobijo. Veliko lovcem je bil strokoven in pošten mentor. Je izredno pozitivna osebnost in kot ljubitelj narave ter divjadi vzor tako lovcem kot občanom Hrastnika. Za svoje delo v lovski bratovščini je prejel Red za lovske zasluge I. stopnje.

Andrej je dejaven tudi v Turističnem društvu Hrastnik, kjer je bil vrsto let tudi član upravnega odbora. Je nepogrešljiv član Turističnega društva, saj je že vrsto let tudi vodja vsakoletnega pohoda Hrastničani spoznavamo svoj domači kraj. Brez njega pohodi ne bi bili tako uspešni, saj so pohodniki vsako leto, predvsem zaradi njegovega velikega poznavanja narave, kraja in ljudi, veliko odnesli s tega pohoda oziroma so spoznali veliko skritih gozdnih poti in kotičkov.

Z dušo in telesom je predan naravi ter uživa v njenih lepotah in darovih, ki nam jih daje, kar se kaže tudi v tem, da je velik poznavalec drevesnih in živalskih vrst, pozna zdravilne rastline, skrite gozdne kotičke ter gozdove v naši in širši okolici.

Kot gozdar dobro sodeluje z lokalno skupnostjo, saj zna prisluhniti slehernemu lastniku gozda, mu svetovati in nuditi pomoč pri organizaciji urejanja gozdnih poti in vlak.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji članekPoletje
Naslednji članekRadiator je puščal