četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Brezplačne meritve še danes

Trboveljčani, ki želijo preveriti vsebnost sladkorja v svoji krvi, lahko danes, 15. novembra, to še storijo. Meritve izvajata Društvo diabetikov Trbovlje in podjetje Zaloker & Zaloker v sejni sobi Občine Trbovlje, in sicer še vse do 11. ure in nato še od 12. do 15. ure. Meritve so brezplačne. Tistim, ki jim bo meritev pokazala povišano vrednost, so na voljo tudi aparati za merjenje sladkorja v krvi doma.

Brezplačne meritve je Društvo diabetikov Trbovlje občanom ponujalo že včeraj, 14. novembra, ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, in prejšnji teden. Obakrat se jih je udeležilo okrog 80 ljudi.

Sladkorna bolezen je ena najpogostejših nenalezljivih kroničnih bolezni v sodobnem svetu. Pojavi se, ko telo ne more več samo uravnavati ravni sladkorja v krvi. Obstaja več tipov bolezni. Za tipom 1 je že v otroštvu zbolela Terezija Kozmus, Trboveljčanka, ki je od leta 2015 tudi predsednica Društva diabetikov Trbovlje. Kot je povedala, se je prva leta po odkriti bolezni, ko ji je odpovedal avtoimunski sistem, morala držati stroge diete. Potem se je naučila prilagajanja oziroma zdravega načina življenja, tako da danes kljub bolezni svoje življenje opisuje kot polno in kakovostno.

Trboveljsko društvo diabetikov šteje 290 članov. To so večinoma upokojenci, ki so zboleli za to boleznijo. V bogatem programu društva, ki poleg vsakotedenskega merjenja sladkorja v krvi ponuja tudi telesno aktivnost, se lahko udeležujejo pohodov, športnih dejavnosti in zdravstveno-izobraževalnih programov.

TPK

Isti avtor