Poleti se s povečano porabo vode poveča tudi uporaba gnojil. Pri gojenju rastlin, ki jih gojimo za hrano, zagovarjam uporabo organskih gnojil. Pri okrasnih rastlinah pa je najbolj enostavna in učinkovita uporaba namenskih gnoji. Na trgu jih je veliko, zato z njimi ravnajte previdno, po izkušnjah in nasvetih. Vedno pa jih uporabljajmo redno. Pogostost gnojenja je odvisna od izbranih rastlin in z dognojevanjem ne prenehajmo do jeseni.
IMG_0681Najboljša gnojila, ki jih uporabljamo tudi profesionalno, so vodotopna gnojila v obliki soli. V začetku uporabljamo gnojila z večjim deležem fosforja, ki vpliva na boljši razvoj korenin in v obdobju cvetenja na intenzivnejše cvetenje. Doma pripravljena gnojila, kot so namočene koprive, kravjeki in kurjeki so zelo bogata z dušikom, zato rastline z njihovo uporabo intenzivno rastejo in slabše cvetijo.

IMG_0059Tudi za zalivanje je težko dati napotek, kako, koliko in kdaj. Treba je spremljati rastline, izbiro rastlin in vremenske razmere. Pred zalivanjem ročno preverimo, ali je rastline potrebno zaliti. Zlata vredno je jutranje zalivanje. Če to ni možno, si določimo čas zalivanja in se ga držimo. Vedno zjutraj ali vedno zvečer. Uporabljajmo postano vodo, z vodo ravnajmo skrbno in uporabimo vso možno vodo iz gospodinjstva za zalivanje.

Še preden rastline posadimo, se moramo zavedati opravil, ki sledijo. Za rastline je treba skrbeti od pomladi do jeseni. Po rožah se pozna, kje je dekle doma.

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)