Za pobiranje prostovoljnih prispevkov je v večini primerov potrebno posebno dovoljenje – kdor ga nima, krši zakon, tako kot neznanec v Trbovljah.

Policiste PP Trbovlje je v soboto občan obvestil, da neznanec na Gimnazijski cesti v Trbovljah zvoni na vratih v stanovanjskem bloku in prosi za prostovoljne prispevke. Policisti so osebo, državljana Republike Slovenije, izsledili in ugotovili, da neupravičeno brez ustreznih dovoljenj pobira prostovoljne prispevke. Izdali so mu plačilni nalog.

Na Policiji občane opozarjajo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Če upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj ljudje prispevkov ne dajejo, svetujejo. Prav tako naj oseb ne spuščajo v domove, še posebej, če so v stanovanju sami, saj so v takšnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine (predmetov na hodniku, v stanovanju …). Če oseba upravičenosti pobiranja prispevkov ne izkaže, na Policiji svetujejo preverjanje zadeve pri organizaciji, za katero se oseba izkazuje. Zadevo lahko občani tudi prijavijo na številko 113, pri čemer je dobro, da podajo tudi opis osebe, njenega vozila …

Neupravičeno pobiranje prispevkov ni bilo edino, kar je v preteklih dneh zaposlovalo zasavske policiste. Včeraj dopoldan so jih obvestili o nesreči pri delu v naselju Ključevica. Občan se je poškodoval pri sečnji dreves. S helikopterjem so ga odpeljali v UKC Ljubljana. Po podatkih policistov naj ne bi bil huje poškodovan.

Savus

Fotografija je simbolična.