nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Brcnili so rasizem

Letošnje dvodnevno dogajanje se je pričelo že v petek, ko sta pred starim kegljiščem v Zagorju na Javni dvaji nastopili lokalni glasbeni skupini, Kvazi cirkus in Trifail. Med nastopom so izvedli tudi uradni žreb sobotnega nogometnega turnirja ter predstavili pokale.

Sončni sobotni dan se je s turnirjem pričel ob 10. uri na igrišču Proletarec v Zagorju, kjer se je zbralo 13, od prijavljenih 15, ekip. Iniciativa Brcnimo rasizem krepi družbeno odgovornost in strpnost v družbi, odpira prostor za kritičen pogled na kakršnokoli izključevanje in vključuje ranljive skupine, ki jih je obstoječi sistem potisnil na rob družbe. Letošnje ekipe so tako prihajale predvsem iz lokalnega okolja (LM Oskar, Balkan, Pule boys, NI-DA-NI, Tone Okrogar, MC ZOS, FC Mulci, FC Makalo), turnirja pa so se udeležile tudi ekipa brezdomcev Kralji ulice, ekipa sindikalnih aktivistov in delavcev FIAT 1964 iz Ljubljane, prosilci za azil skupaj z aktivisti iz socialnega prostora Ambasada Rog, gay/gayfriendly rekreativna ekipa sLOVEnia shooters ter štajerska ekipa Seoski all star team.

Pester nabor ekip je omogoči zanimiv in kakovosten turnir. Poleg nogometa je ob prizorišču potekala tudi akcija deljenja brezplačnih vegetarijanskih obrokov – »Hrana, ne orožje!«, izdelava priponk, igranje namiznega nogometa ter predvajanje filma Borili se bomo proti njim. Veliko število obiskovalcev pa je prišlo le na spontano druženje, oglede tekem ali pa vzpodbujanje svojih favoritov na ta topel jesenski dan.

Turnir se je zavlekel v večerne ure s finalom pod reflektorji ob 20.uri. Po napetih in borbenih obračunih v zadnjih tekmah so na koncu slavili člani trboveljske ekipe LM Oskar, ki so odvzeli dvoletno krono zagorski ekipi Balkan z rezultatom štiri proti dva. V duhu fair playa se je tako zaključil že šesti Brcnimo rasizem v Zagorju.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor