torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Bralna miška upihnila 20 svečk

Bralna miška, ki se je pred dvema desetletjema udomačila v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje in Vrtcu Zagorje, praznuje 20. rojstni dan. Gre za obliko predšolske bralne značke, ki jo je v Zagorju začela izvajati višja knjižničarka Romana Bizjak. Kot je povedala, so prvo leto Bralno miško poskusno izvedli v treh oddelkih – takrat še male šole, že takoj naslednje leto pa kar v vseh. Z njo spodbujajo starše, da prebirajo svojim pet- oziroma šestletnim malčkom in jih vodijo v knjižnico. Tam jih v označenem kotičku čakajo izbrane slikanice in pesmice, med katerimi lahko izbirajo. Ko jim starši zgodbo doma preberejo, jo otroci obnovijo v vrtcu pred vzgojiteljico in svojimi vrstniki. S tem se učijo tudi izražanja in javnega nastopa. Praviloma morajo otroci povedati tri zgodbice in eno pesmico.
V povprečju Bralno miško letno osvojili 200 malčkov, v letih do jubilejnega pa je priznanje prejelo 3.208 otrok. V Zagorju je ta oblika predšolske bralne značke dobila ime po miški iz pravljice Stefana Gemmela z naslovom Nekoč je bila. Likovno jo je upodobila knjižničarka Urška Kurež, pred leti pa je zanjo vzgojiteljica Andreja Smagur napisala celo himno, ki jo je uglasbila Brina Zajc. To zdaj vsako leto na zaključni prireditvi zapoje zborček Vrtca Zagorje, ki ga vodi Srečka Vutkovič. Na zaključni prireditvi otroci prejmejo knjižno darilo in predstavo.

Letošnja jubilejna prireditev je potekala v četrtek, 19. maja, v Delavskem domu Zagorje. Zbrane je pozdravil tudi župan Zagorja Matjaž Švagan. Knjižnica pa se je za sodelovanje pri projektu zahvalila vsem, ki so z njo tesno sodelovali, vodstvu Vrtca in vsem prizadevnim vzgojiteljicam. Otroci so za nagrado prejeli knjigo Divje živali in si ogledali predstavo gledališča Ku kuc z naslovom Soseda in pol. To vsako leto finančno omogoči Društvo prijateljev mladine Zagorje.

Ob jubilejnem letu Bralne miške je Knjižnica Mileta Klopčiča izdala tudi brošuro. V njej je direktorica Knjižnice Irena Medvešek zapisala: »Samo pomislimo, da so tisti malčki, ki so pred dvajsetimi leti prvi osvojili Bralno miško, danes morda že starši in njihovi otroci osvajajo Bralno miško.« Ravnateljica Vrtca Zagorje Tanja Starc pa je svoje uvodne misli sklenila s stavkom: »Konca za Bralno miško v vrtcu ni in ne sme biti. Za to bodo poskrbele Tatjana, Darje, Srečke in … Skupaj s knjižničarkami jo bodo negovale, da bo vedno v izvrstni formi.«

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor