Bradavice so dvignjene grbine/bulice na koži, ki jih povzročajo virusi – Humani papilomavirusi (HPV). Poznamo več kot 100 sevov HPV, ki nas nadlegujejo že tisočletja – našli so jih na 3000 let starih mumijah, omenjal jih je tudi Shakespeare. Večinoma bradavice niso nevarne, so pa grde, nas sramotijo in se prenašajo. Lahko so celo boleče.
Informacija glede genitalnih bradavic

Večina HPV povzroča bradavice na rokah (dlaneh) ali nogah (podplatih). Kljub temu obstaja nekaj sevov, ki povzročajo bradavice na, v in okoli genitalij. Te, genitalne bradavice, lahko povzročajo raka materničnega vratu, rak zadnjikovega kanala, rak penisa ali rak nožnice. Če menite da imate genitalne bradavice oz. da ste jim bili izpostavljeni, se čimprej dogovorite na pregled pri zdravniku. Izbruh bradavic je lahko tudi več mesecev po izpostavitvi virusu.

Kako se okužimo?

Okužbe z bradavicami so najpogostejše pri otrocih in mladostniki, čeprav se lahko okužimo v kateremkoli starostnem obdobju. Virus se prenaša med ljudmi z dotikom in tudi posredno  – po okuženih predmetih in/ali tleh (telovadnice, bazeni). Virus se lahko pri posamezniku prenese z enega mesta kože na drugo če se bradavice poškoduje in se virus raznese okoli. Večja verjetnost za okužbo obstaja, če je koža poškodovana ali razmočena. Res pa je, da so nekateri ljudje bolj dovzetni za okužbo. Obdobje od okužbe do nastanka bradavic je lahko dolgo (več mesecev).

Zdravljenje

Pomembno:

  • Če niste prepričani da gre za bradavico, je ne odstranjujte, pač pa jo pokažite zdravniku.
  • Sami (brez posveta pri zdravniku) odstranjujte le bradavice, ki so na podplatih ali rokah.
  • Vsa sredstva za samozdravljenje bradavic so zelo agresivna, zato je potrebno natančno upoštevati navodila.
  • Če sredstvo, s katerim ste poskušali odstraniti bradavico, ne deluje, obiščite dermatologa.

Virusne bradavice so večinoma nenevarne in ne povzročajo večjih težav. Nekatere izginejo same od sebe, brez zdravljenja (po nekaterih podatkih 65 % bradavic spontano izzveni v dveh letih), lahko pa ostanejo na koži več let. Bradavice so vir okužbe za druge ljudi in tudi vir širjenja virusa v okolico bradavice ter povečanja njihovega števila. Za mnoge so estetsko moteče. Zato jih zdravimo.

Popolnega zdravila za bradavice ni. Poglavitna sta vztrajnost in potrpljenje. Včasih ne izginejo po dolgotrajnem zdravljenju, včasih se po uspešnem zdravljenju zopet pojavijo. Za način zdravljenja se odločimo glede na njihovo lego, vrsto in izrazitost ter čas navzočnosti na koži.

V lekarnah lahko za samozdravljenje kupite pripravke za odstranjevanje bradavic na osnovi:

  • Salicilne kisline (lahko v kombinaciji z mlečno kislino in/ali jodom)

Kožo (roke/noge) pred nanosom namakamo v topli vodi, da se oroženelo tkivo zmehča. Ko kožo osušimo, z aplikatorjem nanesemo tekočino na prizadete dele kože (do 3x dnevno). Okolico bradavice namažite z vazelinom, da je tekočina ne draži. Po treh dneh napravite kopel in odstranite odmrle dele kože. Po potrebi postopek ponovite.

Po študijah, kjer so uporabljali le salicilno kislino, je potrebno 12-tedensko zdravljenje.

  • Klorocetne kisline/ triklorocetne kisline

Pripravek s klorocetno kislino se nanaša 1x tedensko, dokler bradavice ne izginejo. Pripravek bradavico izžge (kavterizira). Zaradi varnosti uporabe, naj pri otrocih, mlajših od 6 let, sodeluje zdravnik. Pri otrocih starejših od 6 let pa naj izdelek uporablja odrasla oseba.

Pripravek s triklorocetno kislino pa naj bi se nanašal 2x dnevno 4 dni. Potem se začne luščiti koža, ki se lažje odstrani v mlačni vodi. Če bradavica ne izgine popolnoma, lahko postopek po 4 dneh ponovite. Postopek lahko ponavljate do 4x. Varen za otroke od 4. leta starosti naprej.

  • Dimetileter in propan

Princip odstranjevanja bradavic s tem postopkom je zamrzovanje. Zadoščal naj bi samo en nanos. Bradavica popolnoma odpade po 10 – 14 dneh, pod njo pa se oblikuje nova, zdrava koža. Lahko se uporablja pri otrocih od 4. leta starosti naprej.

  • Obliži za bradavice s salicilno kislino

Obliže je potrebno menjati na 48 ur.

Bradavice se lahko odstranjujejo tudi kirurško, lasersko ali z zdravilom, ki ga predpiše zdravnik in deluje na imunski sistem.

Preventiva

Za preprečevanje okužbe, se ne dotikajte bradavic drugih ljudi. Od ljudi, ki imajo bradavice na podplatih, si ne izposojajte nogavic ali čevljev. V bazenih in skupinskih kopalnicah nosite natikače, v telovadnicah bodite obuti. Če že imate bradavice, jih ne poškodujte – grizite ali praskajte, saj tako preprečite širjenje bradavic. Ne bojte se predela, kjer jih imate. Najbolje je, da jih odpravite.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.
www.lekarna-pusnik.si

 

Prejšnji članekUstvarjali rudarske simbole
Naslednji članekSrečanje gasilskih zborov in godb