Pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve, so člani Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje odšli na pot obujanja spominov na mrtve, ki jih je vodila od Zagorja ob Savi do avstrijskega Gradca.

Najprej so se ustavili na Frankolovem pri Celju, kamor so februarja 1945 okupatorji prepeljali 99 zajetih domačinov iz Trbovelj in Celja in jih na grozovit način obesili na jablane, ki so stale ob cesti. Ob spominskem obeležju so se poklonili vsem, ki so izgubili življenja, in položili cvetje ter prižgali sveče.

Pot so nadaljevali v Maribor in se s cvetjem in svečami poklonili spominu na 502 žrtvi osvobodilnega gibanja, ki so jih okupatorji ustrelili leta 1942, in 689 talcev, ki so jih v Maribor pripeljali iz Celja in Trbovelj.

Dan so zaključili v avstrijskem Gradcu, na mednarodnem graškem pokopališču, kjer stoji čudovit spomenik z napisom v enajstih jezikih Čuvajte svobodo in mir, kajti dali smo zanjo življenje. Na tem mestu je bilo na grozovit način pobitih 2516 borcev in talcev. Med njimi je pokopanih tudi 1213 Slovenk in Slovencev, od tega 65 borcev Pohorskega bataljona in 5 Zagorjanov.

Savus

Foto: ZB NOB Zagorje ob Savi


 

Prejšnji članekKrkina nagrada dr. Nejcu Petku
Naslednji članekBistvo je v malih nepopolnostih