Preteklo soboto je v Begunjah potekalo 10. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik. Dijak 2. letnika programa tehnik računalništva Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Luka Bolte in učenec Glasbene šole Falant Žalec Luka Bolte je 95,33 točkami prejel zlato priznanje v kategoriji C (diatonične harmonike). Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo kar 73 harmonikarjev na diatonični harmoniki, 32 na klavirski in štirje harmonikarski dueti. Bolte se je izkazal s svojo diatonično harmoniko.
Absolutna zmagovalka desetega jubilejnega tekmovanja harmonikarjev za nagrado Avsenik 2016 je postala Tanja Podkrižnik iz Primoža, Ljubno ob Savinji. Z obvezno skladbo “V Dvorski vasi” je osvojila neverjetnih 100,33 točk!

Mednarodno tekmovanje harmonikarjev je namenjeno vsem starostnim skupinam, največ udeležencev je še osnovnošolcev in srednješolcev. S tekmovanjem spodbujajo njihovo kulturno in glasbeno ozaveščanje, vplivajo pa tudi na pozitivni razvoj nacionalne slovenske identitete.

Glavni namen organizatorjev je ta, da bi bili narodno zabavna glasba in harmonika enakovredni vsaki drugi glasbi in glasbilu, v glasbenih šolah ali na tekmovanjih. Glasbena šola Avsenik je edina, ki deluje pod zaščiteno blagovno znamko Avsenik in omogoča najbolj kakovostno glasbeno izobraževanje na področju glasbene zvrsti, ki sta jo utemeljila legendarna brata Slavko in Vilko Avsenik. Edinstvenost in poseben pomen tega tekmovanja pa je, da samo na tem tekmovanju ocenjujejo stil in tehnika igranja na harmoniko, ki je najbližji Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi.

Iz leta v leto je zanimanje za tekmovanje večje, tako v Sloveniji kot v drugih evropskih državah.

MP

Prejšnji članekDa ne bo kratkega stika
Naslednji članekUkradli elektriko in švicarski nož