Varstveno delovni center Zasavje bol letos že 8. leto zapored organiziral Tek in hojo za upanje v sodelovanju z Združenjem Europa Donna Slovenija. Tradicionalno bo prireditev potekala 1. oktobra, ki je letos torek, v Evroparku v Zagorju. Dan bo prinesel še eno težko pričakovano izpolnitev želja – višje prejemke za varovance, ki potrebujejo zdravstvene storitve.

Častna gostja prireditve bo sekretarka na Ministrstvu za zdravje Klavdija Kobal Straus, ki je po besedah direktorice VDC Zagorje ob Savi dr. Špele Režun pomagala poskrbeti izboljšave na področju financiranja delovanja varstveno delovnih centrov. S 1. oktobrom bodo stanovalci VDC Zasavje, ki potrebujejo zdravstvene storitve, začeli prejemati 17,35 evra na oskrbni dan, kar pomeni, da bodo lahko prejemali vse potrebne zdravstvene storitve, tako kot v ostalih zavodih po Sloveniji. Pri kadrovski strukturi in kompetencah cilj še ne bo dosežen, kot pravi dr. Režun, a dodaja, da je to »druga bitka v naši dolgotrajni sistemski vojni«.

Na prireditvi se bo predstavilo preko 30 različnih zasavskih organizacij, organizirali bodo delavnice, vključenih bo preko 1000 udeležencev. Zbirali bodo prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili za nakup rehabilitacijske mize Bobath. Otroci s posebnimi potrebami se bodo zahvalili županu Zagorja Matjažu Švaganu za prilagojena igrala v Evroparku.

Od 13. ure dalje bo po končani prireditvi v Evroparku pred zasavskim VDC-jem tradicionalni piknik uporabnikov, svojcev, zaposlenih in prijateljev VDC-ja z Midnight bandom.

Savus

Foto: arhiv VDC Zagorje