Trgovina s hrano za male živali, strugarska delavnica in salon za izvajanje masaž in alternativnih metod zdravljenja je samo nekaj idej desetih udeležencev pete skupine Podjetno v svet podjetništva (PVSP), ki v prostorih zagorskega RCR-a poteka od 1. februarja do 31. maja. Vanjo so se vključili brezposelni Trboveljčani in Hrastničani z različnimi stopnjami izobrazbe vseh starosti, ki so v projektu zaznali možnosti, da jim lahko pomaga uresničiti poslovno zamisel.
Marjan Zelenik z Dola pri Hrastniku je poklicni strugar, ki je po 35 letih dela ostal brez službe. Pristal je na uradu za delo, pravi, a z dovolj energije, da začne »na svoje«. S programom PVSP je zelo zadovoljen, saj pridobiva poslovna znanja, ki mu bodo pomagala njegove poklicne veščine tudi iztržiti.

Enako razmišlja tudi Andras Kertai iz Trbovelj, ki se je usmeril na področje varnostnih omrežij in odkrivanja storilcev pri vlomu vanje. Res pa je, da bo svoje poslovne stranke iskal izven Zasavja.

Zasavje bo verjetno premajhno tudi za idejni izdelek Boštjana Pečnika iz Hrastnika. Gradbeni inženir, ki je bil zaposlen kot projektant, se je že preizkusil tudi v samostojnem podjetništvu kot posebne vrste mizar. Najprej je začel izdelovati lesene rolke, nadaljeval z očali, trenutno pa se posveča leseni modularni LED luči za pisarniške prostore. Ta naj bi blažila negativne vplive obstoječih ostrih žarkov, ki – po njegovem mnenju – vplivajo tudi na nesproščeno poslovno ozračje v pisarnah.

Katja Zore, ki je že delala kot kuharica veganske hitre prehrane, se je odločila, da bo to prehrano ponujala v svoji prikolici. Sprva v Ljubljani, kjer je povpraševanja dovolj, pozneje morda tudi v Zasavju. Sama je veganka dve leti, v okviru zasavskih mladinskih centrov o tej prehrani predava Zasavcem in jim pripravlja degustacijo. Soudeležence v programu PVSP pa je pogostila z vegansko čokoladno torto iz ovsenih kosmičev.

Salon za izvajanje masaž, reiki terapij in alternativnih oblik zdravljenja naj bi v Trbovljah postavil Goran Čamber. Blagodejne učinke naštetih metod je izkusil na svoji koži, se odvadil kajenja, pol leta izvaja tudi jogo. Prepričan je, da vse stvari v življenju pridejo z razlogom, zato se je programu PVSP z navdušenjem pridružil, v času trajanja pa bo pridobil tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo za maserja.

Poslovna znanja bodo zelo koristila Alenu Delaliću, prometnemu inženirju pred zagovorom diplome, ki s svojim kombijem že zdaj prevaža tovor za prijatelje. Odločil se je, da bo avtoprevozništvo opravljal tudi kot samostojni podjetnik. Svoje dolgoletne izkušnje iz prodaje in čiščenja rabljenih vozil bo poskušala vnovčiti Veronika Hauptman iz Trbovelj. S svojo poslovno idejo se bo podala na celjsko območje. Maks Šmidhofer, prav tako Trboveljčan, se bo preizkusil v svojih ročnih spretnostih in mednarodnemu trgu preko spletne trgovine ponudil dekorativne izdelke za otroke. Pravne storitve in posredovanje pa bo domačim strankam ponujal Trboveljčan Velibor Dujaković, pravnik po izobrazbi, ki si je izkušnje nabiral v odvetniški pisarni, dela pa tudi že za nekatere stranke. Irenca Črešnovar, lastnica psičke Rine in nasploh ljubiteljica živali, je svojo poslovno priložnost našla v odprtju trgovine s hrano za male živali v Hrastniku, kjer je še ni.

Udeleženci svojo poslovno idejo razvijajo pod budnim očesom mentorice Branke Jurman. Pomagajo jim tudi zunanji izvajalci, predavatelji s paleto poslovnih znanj in izkušnjami. »Po obravnavanju različnih tem in predavanjih izdelajo udeleženci poslovni načrt,« je povedala Branka Jurman, »nato pa se podajo tudi na teren, da raziščejo trg in morda že tudi poiščejo potencialne stranke.«

Vodja projekta PVSP Staša Baloh Plahutnik je peto skupino PVSP označila kot heterogeno. »Vsi so visoko motivirani, nekateri pa svoje zamisli že tudi udejanjajo v praksi,« je povedala. »V programu se trudimo, da zapolnjujemo vrzeli v njihovih kompetencah. Seveda pa si pomagajo tudi med seboj, saj prihajajo z zelo različnih področij.« Staša Baloh Plahutnik je še dodala, da je projekt PVSP za Zasavje izjemno pomemben, saj v regiji zelo konkretno spodbuja podjetništvo in osebam s podjetniško vizijo to pomaga uresničevati z znanji, izkušnjami in sredstvi prek različnih razpisov.

Tisti brezposelni, ki želijo poslovno idejo uresničevati preko projekta PVSP imajo danes še čas, da se odzovejo na razpis, ki ga najdejo TUKAJ.

Tatjana Polanc Kolander