ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Bistvo je v malih nepopolnostih

Lepota vsega v vesolju je v malih nepopolnostih. Te so tiste, ki povzročijo edinstvenost in privlačnost. Na globljih ravneh (podrobnosti) vse stvari pokažejo svojo raznolikost in pristno lepoto. K čemu pa vi stremite?

Lepota vsega v vesolju je v malih nepopolnostih! Foto Cerqueira na Unsplash

»Vsi ljudje so enaki, samo njihove navade se razlikujejo.« -Konfucij

Za eno izmed tujih publikacij sem spisal članek in iz svoje perspektive poskušal pojasniti ta Konfucijev rek. Eden izmed bralcev je članek provokativno pokomentiral, češ, da si ljudje ne moremo biti bolj različni.

Ko sem razmišljal o njegovem pogledu, sem ugotovil, da smo enaki, vendar kljub temu sočasno tako različni.

Kako je to sploh mogoče?

Na temeljni ravni smo vsi enaki. Bolj ko se poglabljamo v detajle, več razlik lahko zaznamo.
To lahko opazimo že na filogenetskih drevesih posameznih živalskih vrst in različnih organizmov na Zemlji. Ljudje spadamo v razred sesalcev.

Po glavnih karakteristikah te skupine smo vsi sesalci enaki. Ko nadaljujemo na nižji nivo človeške vrste, smo vsi ljudje enaki. Imamo dve nogi, dve roki, glavo, srčno-žilni sistem, …

Na nižjih ravneh pa že lahko ločimo moške, ženske, belce, črnce, Latinoameričane, etnične skupine, LGBTx, introvertirane, pacifiste, …

Zanima me, kaj bi mi zagrizena feministka odvrnila, če bi ji rekel, da nismo enaki. Enakovredni – enaki, karkoli. Smo in nismo. Odvisno od kriterija.

Kaj želite doseči v življenju?
Kako naj povzamem tako težko opredeljivo situacijo? Mislim, da smo enaki. In tako je na neki višji ravni vse v Vesolju enako.

Ampak, globlje ko se spuščamo, več podrobnosti lahko izkopljemo. In več različnih “nepopolnosti” se prikaže. Kateri izmed razredov poddebla vretenčarjev je torej nepopoln? Ptiči, plazilci, sesalci? Vsak ima verjetno svoje prednosti in slabosti, odvisno od okolja.

Na vsakem izmed nivojev so torej opazne neke razlike oziroma nepopolnosti. Tako je na neki mikro-podrobni ravni vsak posamezen atom (ali kateri koli drug delec) edinstven.

Drugačen in čudovito nepopoln. In to je tisto, kar dela vse in vsakogar zanimivega – izvirnost in drugačnost!

Kaj nas privlači?
Zaradi česa imate radi/ljubite svojo najbližjo osebo? Zato, ker ima iste ali podobne lastnosti kot nekdo drug, ali gre mogoče za kakšno drobno zanimivost, nepopolnost?

Vprašajte se, katere značilnosti so vam najbolj privlačne? Tiste enake kopirane podrobnosti nečesa (ali nekoga) drugega? Ali tiste, zaradi katerih je nekaj (ali nekdo) drugačno, nepopolno, pristno in redko?

Tiste popolnoma merljive, predpisane in neavtentične? Po moje ne.

“Vsak človek se rodi kot izvirnik, žal pa nas večina ljudi umre kot kopije.” – Abraham Lincoln

Naučite se spoštovati svoje različnosti in nepopolnosti. Prav te vas delajo edinstvene in zanimive.

 

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor