Dimnik trboveljske termoelektrarne je v zadnjem času postal predvsem atrakcija za tiste, ki jim adrenalinski športi veliko pomenijo. Številni so se po stopnicah povzpeli na 360 metrov visok vrh, ki nudi nepozaben in edinstven razgled.

Trboveljski dimnik je najvišja zgradba v Sloveniji in najvišji dimnik v Evropi. Graditi so ga začeli septembra 1974, ko so v živo skalo vgradili 62 železobetonskih pilotov v obliki valjev s premerom 1,7 m in dolžino 13 m. Dimnik ima ob vznožju premer 27,5 m, premer vrha betonskega plašča pa meri 7,7 m, nad čemer je dozidana še šamotna tuljava. Svetli premer notranjosti dimniške (šamotne) tuljave od vrha do tal, znaša 5 metrov. Do zaključka del so vanj vgradili 11.866 m³ betona, 1.079 ton rebričastega betonskega železa ter 950 ton šamotnega in izolirnega materiala. Dimnik so namenu predali na trboveljski občinski praznik 1. junija 1976, ocena stroškov pa je takrat znesla več kot 100 milijonov takratnih jugoslovanskih dinarjev, kar bi ob upoštevanju inflacije danes znašalo okoli 20 milijonov evrov.

V zadnjem času pa lahko na dimniku opazimo pripomočke, ki jih sicer vidimo na plezalnih stenah, kar pomeni, da se na dimnik lahko povzpnejo tudi tisti, ki se ukvarjajo s plezanjem na stenah. Izvedeli smo, da gre za plezalno steno, ki so jo postavili za enkratni komercialni dogodek enega od podjetij. Sicer pa je usoda dimnika trenutno še neznana. Eni bi ga podrli, drugi bi ga uporabili za turistično atrakcijo. Kakšna bo zares njegova usoda v prihodnosti, pa bo povedal čas.

Savus                                    

Foto: Bojan Šibila

Prejšnji članekMed počitnicami nova okna
Naslednji članekGasilci so posredovali