Plesno muzikalično besedovanje je do zadnjega kotička napolnilo dvorano Delavskega doma Trbovlje.

»Ne verjamemo v pravljice, verjamemo pa v pravljičarje, ki lahko naslikajo lepši jutri.« (Ninna Kozorog)

Že nekaj let zapored Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Glasbena šola Trbovlje in VDC Zasavje organiziramo dogodek Beseda ples glasba, v katerem povežemo brano besedo s plesom in ščepcem glasbe. Z dogodkom, ki ga vsako leto izvedemo v gledališki dvorani Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, skozi pravljične tekste opozarjamo na aktualno družbeno dogajanje in skušamo teme, ki so nemalokrat boleče in se jim vsakodnevno raje izogibamo, približati širši javnosti – od najmlajših do najstarejših.

Letošnje leto smo predstavili problematiko brezdomstva starejših preko pravljice Gospa Marija avtorja Cesca Noguere ter zgodb, zbranih v knjigi Le Vida – recepti življenja avtorice Ninne Kozorog, s pomočjo plesnih gibov pa smo tudi naslikali vsakodnevne pretresljive podobe starejših brezdomcev. Roko smo podali društvu Humanitarček, ki v Sloveniji deluje na področju skrbi za osamljene, zapuščene, pozabljene in nemalokrat brezdomne starejše pripadnike naše družbe O prostovoljkah in prostovoljcih ter članicah in članih društva ter seveda o ljudeh, katerim sta namenjena njihova delo in skrb, se veliko premalo govori.

V četrtek, 9. novembra, so po odru gledališke dvorane Delavskega doma Trbovlje plesale noge učenk in učencev sodobnega plesa Glasbene šole Trbovlje ter plesne skupine varovancev VDC Zasavje, ki jih je spretno vodila mentorica, učiteljica sodobnega plesa Kim Kern Kukovič. Za kurjo polt in marsikatero solzo občinstva v dvorani so poskrbeli tudi pevke in pevci zbora VDC Zasavje ter nežno pripovedovanje knjižničarjev Katre Hribar Frol, Vida Šteha ter Tomaža Deželaka in Simone Kopinšek.

Vsi skupaj smo na odru pričarali dogodek, pravzaprav kar spektakel, ki se ga bomo tako ustvarjalci kot tudi obiskovalci, ki so do zadnjega sedeža napolnili gledališko dvorano, spominjali še dolgo. Vsekakor pa do prihodnjega novembra, ko bomo spet brali, peli, igrali in plesali – tokrat v okviru dogodka Beseda ples glasba 2024.

Katra Hribar Frol, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Foto: Lan Juričan


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekTrboveljčanom 12 medalj na DP do 21 let