sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Beethoven na Ursusu

V petek, 31. julija, ob 18. uri se bo nadaljeval festival Ursus na domačiji Medved v Podkumu. Tokrat se bodo nastopajoči poklonili velikemu geniju svetovne glasbe Ludwiku van Beethovnu. Nastopili bodo violinist Matjaž Bogataj, violistka Gea Pantner Volfand, violončelist Jaka Stadler in flavtist Marko Zupan.

Ob počastitvi 250-letnice rojstva enega največjih glasbenih genijev vseh časov bodo obiskovalci koncerta spoznali Beethovnovo malo drugačno stran. Na koncertu v petek, 31. julija, ob 18. uri bodo na domačiji Medved na Podkumu umetniki predstavili naslednji program:

  • Serenada za flavto, violino in violo v D-duru, Op. 25
  • Duet z dvema naočnikoma obligato v Es-duru za violo in violončelo, WoO 32
  • Duo za dve flavti v G-duru, WoO 26 (verzija za flavto in violino)
  • Godalni trio št. 5 v c-molu, Op. 9 št. 3

Predstavitev nastopajočih

Matjaž Bogataj (violina, 1987) je solistični študij leta 2013 zaključil z magistrsko diplomo summa cum laude na Umetnostni univerzi v Gradcu, kjer je študiral v razredu Silvie Marcovici. Leto za tem pa je na Visoki šoli za glasbo in teater pod vodstvom Wen-Sinn Yanga in Michaela Schäfferja zaključil še magistrski študij komorne glasbe. Štiri leta je bil član frankfurtskega Opernega in muzejskega orkestra, septembra 2017 pa je prevzel mesto vodje drugih violin v orkestru Bavarske državne opere. Poleg delovnih obveznosti v operi se aktivno posveča komorni glasbi – še najbolj delu s klavirskim triom Munich ARTISTrio, v katerem s sestro Marušo igra od leta 2012. Studijske posnetke in njihove koncerte v živo so med drugim arhivirali BR, RAI, ORF in RTV Slovenija.

Gea Pantner Volfand (viola, 1990) je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri doc. Miletu Kosiju. Kot solistka je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Mladi ljubljanski solisti idr. Je dobitnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Je članica godalnega kvarteta Accadémia, s katerim so prav tako prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Od leta 2012 je redna članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, od leta 2019 na mestu solo violistke. Sodeluje z vsemi slovenskimi profesionalnimi orkestri in redno koncertira v komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki kot so Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Boštjan Lipovšek, Andrej Žust idr. Bila je tudi članica orkestrov EUYO in GMJO.

Jaka Stadler (violončelo, 1983) je prve uspehe dosegel v razredu prof. Igorja Mitrovića na GŠ Vič-Rudnik. S petnajstimi leti se je kot izredno nadarjen učenec vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, diplomiral je leta 2002 v razredu prof. Cirila Škerjanca. Med študijem je sodeloval na številnih tekmovanjih doma in v tujini, ter osvojil sedem najvišjih priznanj.

Od leta 2000 do 2003 je bil član Mednarodnega orkestra Gustav Mahler in soločelist Mlade Münchenske filharmonije. Ob koncu študija v Ljubljani je prejel študentsko Prešernovo nagrado Univerze. 2003 je med 40 kandidati uspešno opravil avdicijo za Akademijo Simfoničnega orkestra bavarskega radia ter se hkrati vpisal na podiplomski študij na Visoki soli za glasbo v razred prof . Wenn-Sinn Yanga. Hkrati se je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih kot so David Geringas, Martin Ostertag, Wolfgang Boettcher, Franz Helmerson itd. Leta 2005 je za svoje delo prejel pomembno nagrado Evropskega Kulturnega sklada.

Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije, Zagrebško filharmonijo ter filharmoničnim orkestrom iz Katarja. Do sedaj je pod vodstvom priznanih dirigentov, kot so Claudio Abaddo, Mariss Jansons in Lorin Maazel, nastopal v izjemnih orkestrih (Orkester Bavarske državne opere, Bamberški simfoniki, Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Simfonicni orkester Bavarskega radia …). Med letoma 2008 in 2010 je bil prvi soločelist filharmoničnega orkestra v Katarju, septembra 2010 pa je postal redni član Simfoničnega orkestra Bavarskega radia.

Marko Zupan (flavta, 1980) ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na »Mozarteum« v Salzburgu. Med študijem je postal nagrajenec več državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj: Trstu (2000, Italija), Picardie (2004, Francija), Beograd (2005, Srbija) in Braunschweig (2011, Nemčija). Kot solo flavtist je sodeloval z orkestri, kot so Berliner Symphoniker, Filharmonia Sudecka, Philharmonisches Orchestre des Staatstheaters Cottbus, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburgu, Neues Kammerorchester Potsdamu, Philharmonie der Nationen in drugi.

Od leta 2010 poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu, Hrvaška. Kot del svojih pedagoških dejavnosti vodi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in na Japonskem. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal na številnih festivalih. Koncertne dejavnosti ga vodijo po vsej Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Južni Koreji, Vietnamu in Alžiriji. Objavil je več zgoščenk; s Triom Susak (flavta, saksofon, klavir), a flavtistom Borisom Bizjakom in pianistko Yoko Misumi z glasbo za dve flavti in klavir posnet za londonski Hedone Records. Pred kratkim je posnel dve zgoščenki nemške romantične glasbe za flavto in klavir s svojo dolgoletno pianistko Minko Popović-Ganev, kot tudi zgoščenko v živo s koncerta improvizacije z pianistko Tino Mauko in harmonikarjem Juretom Torijem. Je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus v Sloveniji

Savus

Foto: arhiv Ursus

Isti avtor