Akademski slikar Nikolaj Beer je lani praznoval svoj 70. rojstni dan. Ob tem mu je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov Slovenije izročila nagrado za življenjsko delo, in sicer z obrazložitvijo, da je njegov samosvoj, po lastnih merilih ustvarjen opus sodobne krajine, pomembno prispeval k razvoju slovenske likovne umetnosti.
Nocoj so dela, ki jih je lani razstavil v Kranju, »okrasila« stene zagorske galerije Medija. Pri Beeru seveda na gre za krasoto živahnih barv, temveč debelih, materialno otipljivih barvnih nanosov, ki odražajo njegova občutja ob pogledu na njive, polja, debla. Dela so večidel zavita v kopreno blatnih in zveriženih zaves njegovega doživljanja. Opazovalec jim lahko nemo dovoli, da ga posrkajo v svoj skrivnostni svet. Lahko pa si razstavo ogleda tudi v gumijastih škornjih, kot se je ob odprtju izrazil Samo Šiles, tudi sam akademski slikar.

Zelo obiskano otvoritev so s kakovostnim programom popestrili učenci Glasbene šole Zagorje. Slikarju je v imenu društva Slikarske kolonije Izlake Zagorje čestitala predsednica Eleonora Kramar, čestitkam pa so se pridružili tudi ostali številni gostje. Umetnik, ki prihaja iz Prekmurja, živi in ustvarja pa na Izlakah, se je ob zahvali tudi malo pošalil: »Ganjen sem, ko vidim, koliko vas je danes prišlo sem. Glede na velikost prostora, pa se bojim, da vas je prišlo celo preveč.«

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekPustni karneval in najboljši krof
Naslednji članekGreste v maškare?