Najpogostejša povzročiteljica okužb sečil je Escherichiae coli (E. coli).  Glede na mesto okužbe sečil poznamo okužbe spodnjih sečil (sečnica, sečni mehur ter prostata) ter okužbe zgornjih sečil ( ledvice). Lahko so akutne, če pa se ponovijo več kot trikrat letno, so kronične.
Zaradi anatomije in fiziologije sečil, so okužbe pogostejše pri ženskah. Sečnica je pri ženskah zelo kratka in leži v neposrednji bližini zadnjične odprtine. Okužbe pa so najpogostejše pri mlajših, spolno aktivnih ženskah ter ženskah v obdobju klimakterija,  ko se zmanjša koncentracija estrogena, ki skrbi tudi za kisel pH v nožnici in na ta način preprečuje razrast mikooorganizmov. Pri moških se pogostost okužb poveča po 55. letu starosti, zaradi povečane prostate. Pogostejše okužbe so tudi pri sladkornih bolnikih, razlog pa je, da sladkor v urinu spodbuja razrast bakterij.

Simptomi okužbe sečil

Značilni simptomi in znaki okužbe so:

  • Pogosto siljenje na vodo,
  • pekoče in boleče odvajanje vode,
  • urin je motnega videza in neprijetnega vonja,
  • bolečine v spodnjem predelu trebuha.

Pomoč pri okužbah sečil

Pri blagih okužbah sečil si lahko pomagamo sami z uporabo zdravilnih rastlin, ki so v lekarni dostopne v obliki čajev, kapljic ali tablet. Najpogosteje se svetuje vednozeleni gornik, ki ima protimikrobno delovanje. Za samozdravljenje se sme uporabljati največ 5 dni in ne več kot petkrat na leto. Uporaba pa ni primerna za otroke mlajše od 12. let, nosečnice in doječe matere. Pri vnetnih boleznih sečil se uporablja  tudi zel zlate rozge, ki ima protivneten učinek, pomirja krče in poveča izločanje seča.

Tradicionalno se je v ta namen priporočalo tudi pitje čajev koprive, breze, njivske preslice, gladeža, golega kilavca in peteršilja. Te zdravilne rastline se uporablajajo v mešanicih čajev, kot dopolnilne droge. Nekatere izmed naštetih zdravilnih rastlin, so na voljo kot uprašene droge v obliki tablet.

Za preprečevanje ponavljajočih se okužb sečil se uporabljajo pripravki ameriške brusnice, ki preprečujejo pritrditev bakterij na sluznico mehurja.

Pri lajšanju bolečin pri okužbah sečil sta primerna tudi paracetamol ter ibuprofen.

Vnetja sečil večinoma potekajo v blažji obliki in so primerna za samozdravljenje. V primeru, da simptomi v dveh do treh dneh samozdravljenja ne izboljšajo ali se poslabšajo, je potrebno obiskati zdravnika, ki presodi ali je potrebna uporaba antibiotika. Obisk zdravnika je nujen tudi v primeru, ko se v urinu pojavi kri ali če je prisotna povišana telesna temperatura.

Preprečevanje ponavljanja okužb

Pred vnetjem sečil se lahko zavarujemo, tako da dnevno uživamo dovolj tekočine (vsaj 2 litra dnevno).  Pitje kave, alkohola in sladkih gaziranih pijač se ne priporoča. Svetuje se pogostejše in popolno odvajanje urina ter zgodnje odvajanje urina po spolnem odnosu. Pomembno je, da skrbimo za ustrezno intimno higieno. Intimna mila, ki jih uporabljamo, morajo biti blaga, njihova uporaba pa naj ne bo pretirana.

Sabina Drnovšek, mag. farm.