Filozofija dr. Edvarda Bacha je bila, da za vsako boleznijo tičijo naše bojazni, strahovi, pohlep, tisto, k čemur se nagibamo, in tisto, do česar čutimo odpor. Če ta čustva pozdravimo, bomo pozdravili tudi bolezen. Duševnost je najfinejši in najobčutljivejši del človeka in kaže začetek in potek bolezni veliko jasneje kot telo.
Prepoznal je 38 čustvenih stanj in vsakemu pripisal ustrezno cvetno esenco. Za izdelavo je uporabil le cvetove divje rastočih rastlin in dreves ter izvirsko vodo. Te cvetne esence so danes znane kot Bachove kapljice.

38 cvetnih pripravkov je uvrščenih med sedem razdelkov za:

  • strah
  • negotovost
  • pomanjkljivo zanimanje za sedanjost
  • osamljenost
  • preobčutljivost na vpliv in ideje drugih
  • malodušnost in obup
  • pretirano zaskrbljenost za druge

Za pripravo teh pripravkov obstajajo dve metodi:

Sončna metoda

Uporabimo skodelico iz tankega stekla, ki jo napolnimo z najčistejšo vodo, ki jo imamo na razpolago. Cvetove rastline potrgamo in jih takoj položimo na vodno površino, dokler je ne prekrijejo. Pustimo stati na močnem soncu tri do štiri ure oz. jih odstranimo takoj, ko začnejo veneti. Cvetove previdno odstranimo in vodo nalijemo v steklenice do polovice. Steklenice dopolnimo z vinjakom, da zdravilo konzerviramo. Te steklenice so »steklenice na zalogo«. Nekaj kapljic iz take steklenice damo v drugo stekleničko, s katero se bo zdravil bolnik.

Kuhalna metoda

Material, primeren za pripravo po tej metodi, kuhamo pol ure v čisti vodi. Potem tekočino prefiltriramo, z njo do polovice napolnimo steklenice, ki jih potem, ko se vsebina ohladi, do kraja napolnimo z vinjakom za konzerviranje.

Ker so ti pripravki čisti in neškodljivi, ni nevarnosti, da bi jih prepogosto jemali ali da bi jemali prevelike odmerke, čeprav so potrebne le najmanjše količine. Noben pripravek ne more povzročiti škode, četudi se izkaže, da v določenem primeru ni pravi.

Iz »steklenice za zalogo« jemljemo odmerke (2 – 3 kapljice), ki jih damo v malo vode, mleka ali kako drugo primerno pijačo. Pripravke lahko med seboj tudi kombiniramo, vendar največ osem naenkrat.

V nujnih primerih jemljemo odmerke vsakih nekaj minut, dokler ne nastopi izboljšanje. V resnih primerih približno vsake pol ure, pri kroničnih boleznih, ki trajajo dalj časa vsaki dve do tri ure. Nezavestnim omočimo ustnice. Pri bolečinah, otrplosti, vnetjih ali vsakršnih lokalnih težavah lahko dodatno uporabimo losjon.

Živalim pripravek nakapljamo na priboljšek ali pa v vodo, ki jo pijejo tekom dneva.

lekarna-pusnik-zasavc-net-16-12-2016

Najbolj znan pripravek so RESCUE kapljice – mešanica 5 Bachovih cvetnih esenc kot pomoč v čustveno zahtevnih stanjih in izzivih vsakdanjika.

Uporabimo jih lahko tudi pri živalih prav zdaj, ko se bodo začeli ognjemeti, pokanje petard ali pa v situacijah, kot so obisk veterinarja, potovanje, nevihta, ….

Za več informacij povprašajte v naši lekarni, kjer lahko dobite tudi knjižico »Dvanajst zdravilcev in drugi cvetni pripravki«.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm
www.lekarna-pusnik.si