torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Avgust na vrtu

Vrt naj ne bo nikoli povsem prazen, zato na izpraznjene grede avgusta sadimo in sejemo jesensko zimsko zelenjavo. Za setev radičev in endivje smo pozni, zato se poslužujemo sadik, ki smo jih vzgojili za presajanje ali pa jih enostavno kar kupimo in imamo zagotovljen pridelek. Tudi sadike gentile in ledenke je še možno posaditi, ker solata iz sadik zraste v 4-6 tednih. Sadik s formirano koreninsko grudo ni potrebno krajšati. Krajšamo samo napuljene sadike, saj s tem preprečimo njihovo izsušitev.
Sejemo pa črno redkev, repo, kitajsko zelje, kodrolistni ohrovt, cikorijo, špinačo, mangold, krebuljico, zimsko solato. Možnosti je še veliko, zato se odločimo za tisto zelenjavo, ki jo radi tudi uživamo.

Zaradi različnih vplivov, predvsem vremena vedno svetujem, da sejemo postopoma in nikoli ne porabimo cele vrečice semen. Razdelimo jo na več delov in sejemo v tedenskih razmakih. Pazimo, da sejemo redko, lahko tudi v vrste.

Jagode je najbolje saditi v avgustu

20160807_190042Čim prej zasadimo gredo z jagodami, zato da bomo imeli pridelek že v prvem letu. Za stalne pridelke jagod je treba nasad obnoviti na vsake 2-3 leta in nikoli ne sadimo na isto mesto. Za jagode si pripravimo sončno gredo, ki jo izdatno pognojimo s kompostom, organskimi gnojili in gnojili na zalogo. Pripravimo tudi zastirko, s katero prekrijemo zasajeno gredo. Tako bo zemlja ostala vlažna in tudi v vročini se bodo rastline dobro in hitro ukoreninile.

 

 

Motovilec prezimi in je prva spomladanska solata

20160807_185923Prav gotovo je solata najpomembnejša solatnica na jedilniku Slovencev. Brez nje si ne znamo predstavljati kosila ali večerje, pa naj bo to poleti ali pozimi. Zato pogosto pozabimo na pomen drugih vrtnin, ki jih ravno tako uvrščamo med ali lahko uporabimo kot solatnice. Šele ko se poletje preveša v drugo polovico, se spomnimo tudi nanje, zlasti na motovilec. V drugi polovici poletja pa sejemo še prezimne solate in poskrbimo za endivijo in radič. Odločimo pa se lahko tudi za setev bolj eksotični solatnic, kot so azijske listnate rastline, rukolo ali celo mlade, nežne liste špinače.
Motovilec je vrtnina, ki jo poznamo vsi Slovenci, nekoliko manj pa je poznana drugod po svetu. Ker prenaša nizke temperature in preživi zimo, je zelo dobrodošla rastlina, saj je spomladi med prvimi, ki obogati naš pusti zimski jedilnik s svežim okusom narave. Tudi motovilec sejemo postopoma, v razmakih, zelo na redko. Zadnja leta se je za uspešno gojenje izkazalo sejanje v zabojčke. Lahko si pripravo tudi sadike, če ga sejemo v multi plošče. Setve pokrivamo.

Damjana Napret Čeperlin

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor