V prejšnjih nasvetih smo že govorili, kaj je atopijski dermatitis in kako negujemo kožo (preventivno in zdravljenje). V lekarni najdemo veliko linij in izdelkov za nego kože, nagnjene k atopijskemu dematitisu.

Linije za vsakodnevno nego

Linije za vsakodnevno nego vključujejo sindet, oljno kopel, emolientno kremo, za nego zelo suhe kože lahko tudi balzam.

Mehanizem delovanja je v grobem nadomeščanje lipidov na različne načine in z različnimi sestavinami. Za nadomeščanje lipidov se uporabljajo različni viri omega 3 in omega 6 maščobnih kislin kot so na primer olje svetlina, grozdnih pečk, sladkega mandlja, olje jedrc slive (Prunus domestica seed extract) ,..

Za vlažnost kože

Za vzdrževanje vlažnosti kože in zmanjšanje izgube vode skozi roženo plast v izdelkih najdemo glicerin, trigliceride, skvalen, dekspantenol, hialuronsko kislino in druge, ki preprečujejo luščenje in izsušitev kože.  Iz sestave se umika urea, saj lahko dodatno draži izsušeno in vneto kožo.

Za pomiritev

V kozmetičnih izdelkih za nego kože, nagnjene k atopijskemu dermatitisu, se uporabljajo tudi sestavine, ki razdraženo kožo pomirijo, kot na primer lichocalcon A, izvleček borage, izvleček poganjkov ovsa Rehalba, gliciretinska kislina.

Proti bakterijam

Nekatere linije imajo v sestavi tudi snovi z antibakterijskim delovanjem, ki preprečujejo nadaljnje okužbe. K tem sestavinam prištevamo dekandiol, pirokton olamin.

Kot novost v negi kože se pojavljajo ceramidi, ki se vgrajujejo v zgornjo plast vrhnjice (stratum corneum).

Kaj naj bo vaše vodilo k izbiri mila, ki ne bo dražil kože

Izdelek naj ne vsebuje parfumov

Parfumi spadajo med najpogostejše alergene v kozmetičnih izdelkih. Navedba katere dišave vsebuje izdelek ni nujna, pogosto najdemo le napis »parfum«.

Preverite, katere penilce vsebuje

Svetuje se previdnost pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo natrijev lavril sulfat (SLS) ali kokamidopropil betain (CAPB). Obe sestavini pogosto povzročata iritacijo kože.

Preverite katere konzervanse vsebuje

Svetujemo, da se izogibate izdelkom, ki vsebujejo metilizotiazolinon in metilkloroizotiazolinon. Ta dva konzervansa najdemo tudi v nekaterih drugih kozmetičnih izdelkih (kreme, vlažilni robčki, …) kot tudi pleskarskih barvah, kjer se lahko sproščajo še mesece in povzročajo t.i. aerogeni alergijski kontaktni dermatitis.

Če je mogoče, se izogibajte »antibakterijskim« milom

Antibakterijska mila lahko vsebujejo sestavine, ki povzročajo iritacijo in izsuševanje kože. Poleg tega pa ni dovolj dokazov, da je »antibakterijsko« milo boljše od običajnega. Če je potrebno, svetujemo po umivanju rok dodatno razkuževanje z antiseptikom.

»Naravno« ali »organsko« ni nujno tudi varno

Nekatere zgoraj omenjene sestavine so dovoljene tudi v izdelkih z oznako »naravno« ali organsko«, vendar zato ti izdelki niso nujno bolj varni.

Pri zmanjšanju pogostosti poslabšanj lahko pomagajo probiotiki, omega-3-kisline, vitamini (vitamin D3), homeopatija …

Za podrobnejše nasvete smo vam na voljo tekom odpiralnega časa, lahko pa nam zastavite vprašanje tudi na mail: lekarna.pusnik.trbovlje@siol.net

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekUjeta oseba
Naslednji članekDanes dogaja