Kino Hrastnik, ki deluje v sklopu Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem – KRC Hrastnik,  skupaj z dvajsetimi kinematografi, člani Art kino mreže Slovenije (AKMS), od 8. marca preko spletne platforme združenja omogoča ogled skrbno izbranega filmskega programa.

Platformo so pripravili v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranijo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov pa bo platforma pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bodo tako preko spleta lahko ogledali vsi, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino.

Art kino mreža že 10 let

Pred skoraj enim letom (4. marca 2020) je Art kino mreža Slovenije slavnostno praznovala desetletnico svojega delovanja. Člani združenja so bili upravičeno ponosni na svoje dosežke in naraščajoče število obiskovalcev, ki je svojo najvišjo rast dosegla prav v letu 2019 s 486.000 gledalci. Devet dni kasneje so se za obiskovalce zaprli vsi kinematografi. Začelo se je leto, v katerem se je celotno avdiovizualno področje znašlo pred vrsto vprašanj in izzivov. V AKMS so se člani še bolj povezali. Razmišljali in delili so izkušnje s kolegi doma in po svetu, da bi se kar najbolje prilagodili in pripravili na spremenjene pogoje delovanja.

50 let Kina Hrastnik

Kino Hrastnik, eden izmed članov, je lansko leto praznoval že 50. obletnico svojega delovanja. Njegovi začetki segajo v posamezne dele Hrastnika, kjer so za njega najprej skrbela različna društva. Kasneje ga je pod svoje okrilje prevzel javni zavod KRC Hrastnik (sedaj Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem KRC Hrastnik), ki ga upravlja še danes.

Stik z občinstvom

Že v času prvega zaprtja dvoran so kinematografi skušali na različne načine ohranjati stik s svojimi občinstvi in se posluževati novih poti posredovanja vsebin. Pri tem so bili najbolj uspešni tisti člani AKMS, ki se tudi sicer ukvarjajo z razvojem filmske kulture in spodbujanjem navad obiskovanja kina. Nekaj  jih je – v sodelovanju z distributerji – del šolskih programov (projekcij, pogovorov, delavnic …) že preselila na splet. Razvoj spletne platforme, ki bi filmske vsebine ponujala iz kino perspektive, je združenje AKMS načrtovalo že pred epidemijo. Posledice koronavirusa in zaprtje kinodvoran pa so člane AKMS le še utrdile v prepričanju, da je storitev, ki omogoča spletni dostop do filmov, pomembna za kinematografe in njihove obiskovalce. Z njeno pomočjo lahko kinematografi kljub spremenjenim gledalskim navadam v času pandemije ostanejo prva vez med gledalcem in filmom. Tudi z omogočanjem spletnega dostopa se lahko uveljavijo kot ponudnik kuriranih programov in spremljevalnih dejavnosti.

En film na teden

V času drugega zaprtja kinodvoran je bila zasnovana kar se da preprosta in varna (glede plačila in uporabe) spletna platforma za legalen ogled filmov z enotnim kuriranim programom in cenikom. Programska shema temelji na poznavanju občinstev, ki cenijo priporočila in vsebine, ki jih ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga poznajo in mu zaupajo. Program bo pripravljen tedensko z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). S spremljevalnimi dogodki in vsebinami želijo v AKMS gledalcem približati občutek skupnostne izkušnje tudi pri spletnem ogledu in s tem oblikovati nove gledalske navade.

Asistentka

Začetek delovanja je v prvem tednu otvoril film Asistentka (The Assistant) režiserke Kitty Green, ki so ga pričeli predvajati 8. marca. Na četrtkovem dogodku bo 11. marca predstavljen film Poletje ’85 (Été 85) režiserja  Françoisa Ozona, v soboto, 13. marca, pa bodo sledili filmi za mlada občinstva Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji.

Spletna platforma je kinu komplementarna storitev, ki jo Kino Hrastnik in člani AKMS omogočajo v tesnem partnerstvu z distributerji oziroma ponudniki vsebin. V času zaprtja kinematografov gledalcem ponuja spletni ogled filmov, ko pa so kini odprti, omogoča dostop do filmskega programa vsem tistim, ki zaradi katerega koli razloga ne morejo ali težje obiščejo kino. Ponudba spletne platforme AKMS se bo zato razvijala in dopolnjevala.

Dostop do filmov

Filmski program je dostopen preko spletne strani KRC Hrastnik  https://krc-hrastnik.si/ ali preko povezave Art kino mreže online.artkinomreza.si in si ga je mogoče ogledati na osebnem ali prenosnem računalniku, tablici, pametnem telefonu in televizorju. Spletna platfroma AKMS je postavljena na sistemu za pretakanje filmov Screenplus (Shift72), ki ga uporabljajo tudi nekateri najpomembnejši filmski festivali (Cannes, Toronto, Sundance) in številni kinematografi po vsem svetu.

AKMS

Art kino mreža Slovenije je združenje prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Delovanje članov združenja je prispevalo k razcvetu filmske kulture na področju prikazovanja kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin, kultiviranja filmskega občinstva ter razvoja filmskovzgojnih dejavnosti v različnih mestih in krajih po Sloveniji. Danes je v mreži 26 članov z 29 kinodvoranami v 28 slovenskih krajih. KRC Hrastnik je edini kinematograf v Zasavju, ki sodeluje v tej mreži.

Savus