ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Antioksidanti in prosti radikali

Antioksidanti so naravne komponente, prisotne v različnih živilih (predvsem v sadju in zelenjavi), ki pomagajo nevtralizirati škodljive učinke prostih radikalov v našem telesu. Prosti radikali so zelo reaktivne in nestabilne molekule, ki nastajajo večinoma kot stranski produkt celičnega dihanja, poleg tega pa njihovo nastajanje pospešuje stres, onesnažen zrak, večje koncentracije ozona, cigaretni dim, industrijske kemikalije in uživanje večjih količin alkohola.

V našem telesu vsak dan povsem naravno nastajajo prosti radikali in antioksidanti, vendar pa v večini primerov število prostih radikalov žal precej presega število naravno prisotnih antioksidantov. Takrat naše telo ne zmore več nevtralizirati škodljivih učinkov prostih radikalov. Prav zato je izjemno pomembno vzdrževanje ravnovesja, kar dosežemo z rednim vnosom zunanjih virov antioksidantov. S tem zagotovimo njihov najboljši učinek na naše zdravje. Ob pomanjkanju antioksidantov lahko nenadzorovani prosti radikali napadejo naše telo in škodujejo živim celicam in tkivom. Poškodovane DNK celice stagnirajo, kar pospeši proces staranja, povzroča nastanek gub, zmanjšuje telesno sposobnost, vpliva na živčni sistem in oslabi imunski sistem. V hujših oblikah lahko prevelika količina prostih radikalov poveča tveganje za razvoj Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, artritisa, težav s srcem in degenerativnih bolezni oči in še mnogih drugih bolezenskih stanj.

Antioksidanti se po reakciji s prostimi radikali spremenijo v stabilnejše spojine in se večinoma iz krvnega obtoka izločijo, nekateri pa se lahko celo obnovijo in ponovno delujejo proti prostim radikalom. Ker se v procesu antioksidanti porabljajo, moramo s pravilno prehrano poskrbeti za njihovo neprestano zalogo v telesu. Prehrana, bogata z antioksidanti lahko tako prepreči in obvaruje naše telo pred boleznimi.

Najpomembnejši antioksidanti so vitamin C, vitamin E, beta karoten (ki se v telesu pretvori v vitamin A), selen, cink, flavonoidi, izoflavoni, koencim Q10, likopen, lutein in drugi.

Antioksidante najdemo v različnih vrstah zelenjave, sadja, v polnozrnatih izdelkih, oreščkih, semenih, zeliščih, začimbah in tudi v kakavu. Vsa našteta živila so običajno tudi bogata z vlakninami, vitamini in minerali, prav tako pa imajo nizko vsebnost nasičenih maščob in holesterola, kar še dodatno pozitivno vpliva na zdravje.

Kje torej najdemo antioksidante?

  • Vitamin C najdemo v pomarančah, grenivkah, paradižniku, papriki, ananasu in temno zeleni zelenjavi.
  • Beta-karoten se nahaja v korenju, rdeči in rumeni papriki, brokoliju, sladkem krompirju, mangu in v mnogem drugem sadju in zelenjavi.
  • Vitamin E najdemo v mnogih rastlinskih oljih, oreščkih, rjavem rižu, stročnicah, polnozrnatih žitih in temno zeleni listnati zelenjavi.
  • Selen najdemo v morski hrani, brazilskih oreščkih, perutnini, mlečnih izdelkih, polnozrnatih žitih, čebuli, česnu in pšeničnih kalčkih.

Ostala živila, ki so bogata z antioksidanti in jih je dobro vključiti v svojo vsakodnevno prehrano, so: borovnice, maline, jabolka, brokoli, zelje, špinača, jajčevci, stročnice in temna čokolada. Antioksidante lahko dobimo tudi s pitjem zelenega in črnega čaja in rdečega vina.

V naravi obstaja vrsta različnih antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na različne dele našega telesa. Z raznoliko prehrano zagotovimo, da v telo vnesemo kombinacijo različnih antioksidantov. Izbirajmo živila čim bolj raznolikih barv, saj običajno prav barva nakazuje na vsebnost določenega antioksidanta v živilu. Če nam s pestro prehrano ne uspe doseči dnevne priporočene količine antioksidantov, pa lahko posežemo tudi po multivitaminskih dodatkih.

Nuša Klopčič

lekarna-pusnik-logo
 
http://www.lekarna-pusnik.si

Isti avtor