Z gostom se je pogovarjal Marko Funkl, profesor ruskega jezika in vodja Gibanja za dostojno delo. Že na začetku je povedal, da bo osnova za pogovor Stoparjeva knjiga Pax Putina, ki zajema izbor besedil, nastalih od leta 2005 do 2013, pa tudi o novejši problematiki te zanimive dežele je tekel pogovor, saj je še vedno njen veliki poznavalec in občudovalec. Dol je postal v okviru dnevov slovenske knjige tako eno izmed devetih partnerskih mest v Sloveniji. Temu predlogu in izvedbi je botrovala Dolanka Maja Kavzar, programska vodja literarnega Festivala Vilenica, ki sicer živi in dela v Ljubljani.
Najprej sta ugotovila, da težko dojemamo širjavo Rusije. Je pa Rusija raj za pisatelje, saj je na vsakem vogalu polno zgodb. Seveda je ruska stvarnost drugačna kot literatura. Popularne pisatelje veliko berejo, ljubijo pa jih ne, ker so kritični in kot taki skoraj izdajalci domovine. Tudi mediji so kritični, zato se imajo za demokrate. Vladni mediji pa imajo samocenzuro. Umrlo je že več deset novinarjev, posebno odmevna je bila leta 2006 smrt Ane Politkovske, preiskovalne novinarke, znane predvsem po svojih kritičnih reportažah in obsojanju »zločinskega« Putina. Še bolj pod udarom so novinarji regij, če pišejo o lokalnih veljakih kritično. Država vodi politiko zunanjega sovražnika, kar v bistvu drži, saj je bilo tako že nekaj stoletij. Niso brez sovražnikov, saj bi marsikdo v svetu rad videl, da bi se ta slovanska velesila zlomila. Poudaril je še, da se v Rusiji tajkuni ne smejo vtikati v politiko, kar pa za Ukrajino ne drži. V tem je velika razlika med tema dvema državama.

Ruse pogosto srečujemo na turističnih destinacijah, a jih potuje v resnici le 15 odstotkov. Drugih jezikov ne znajo kaj dosti, češ da se bodo tisti, ki pridejo k njim, že naučili. Tujec, ki ga sprejmejo medse, pa je deležen velike pozornosti.

Zdaj živijo tako dobro, kot še nikoli v preteklosti. Putin jim ustreza, čeprav vodi državo avtokratsko. Vsi finančni tokovi vodijo skozi Kremelj, regije pa se pritožujejo, da pride nazaj premalo denarja. A ljudje so vajeni potrpeti. Od nekdaj se rešujejo z ironijo in smislom za humor.

Država je najbolj povezana z železnico, ki deluje zelo dobro. Veljaki pravoslavne cerkve imajo vpliv v državi; vabijo jih na javne diskusije in državne ustanove, kar je za nas seveda čudno. Po manjših župnijah pa je veliko revščine.

Pogovor je nanesel tudi na probleme z Ukrajino, o Krimu, o odnosih z ZDA, Sirijo in Kitajsko …

Obiskovalci so uživali v bogatem znanju odličnega gosta, prav tako v njegovem izjemnem izražanju, kar je pomenilo dodano vrednost večera.

Fanči Moljk

Prejšnji članekPodjetni profesorji in dijaki
Naslednji članekIz Požarevca z nagradami