Kolesarski klub Zagorska dolina je že 20 let gonilna sila pri popularizaciji in razvoju kolesarstva v občini. Najbolj znani so po Vzponu na Zasavsko Sv. Goro, ki ga pripravljajo vsako leto ob občinskem prazniku, MTB Maratonu mladosti in dirkah na Pumptracku Zagorje. Organizirajo skupne vožnje in izlete tako za cestne kot gorske kolesarje, udeležujejo se večine množičnih kolesarskih prireditev pri nas, imajo tudi tekmovalno ekipo v gorskokolesarski disciplini enduro, izvajajo delavnice za najmlajše, sodelujejo pa tudi pri razvoju turistične ponudbe v občini. Eden od zadnjih projektov, s katerim se trenutno intenzivno ukvarjajo, je ureditev gorsko kolesarskih poti na območju Cilence nad zagorskim Evroparkom. O projektu nam je več podrobnosti povedal predsednik Kolesarskega kluba Zagorska dolina Andraž Grum.

Koliko je stara ideja o ureditvi gorsko kolesarskih poti v Zagorju?

Prve zamisli in ideje o namenskih gorsko kolesarskih poteh so se porodile pred približno štirimi leti. Gorsko kolesarstvo je v zadnjih letih vse bolj popularno, povečuje se število kolesarjev na peš poteh, saj primerne infrastrukture primanjkuje tako v ožji okolici kot tudi na splošno po celi državi. Zato smo se v klubu zaradi primernega terena v občini odločili, da vzpostavimo gorsko kolesarski park z namenskimi potmi za kolesarje. Na njih se bodo lahko na zabaven in varen način v tej disciplini udejstvovali vsi, od popolnih začetnikov do tistih bolj izkušenih.

Kje bo potekala trasa v Zagorju?

Območje parka obsega velik del vzpetine Cilenca na približno 16 hektarih površin, neposredno nad ŠRO Evropark. Dostop na vrh parka bo urejen po cesti proti Vinam, iztek gorsko kolesarskih poti pa bo na koncu Evroparka nasproti poligona Pumptrack Zagorje. Predvsem nam je bil cilj park zgraditi čim bližje urbanega območja in s tem zagotoviti hiter dostop do parka vsem občanom. Poleg tega je park povezan z Evroparkom in obstoječim poligonom Pumptrack, tako da imamo vso kolesarsko ponudbo na enem mestu.

V kateri fazi je trenutno projekt Cilenca Trails?

Projekt smo razdelili na tri faze. Trenutno je v teku druga faza, ki predvideva vzpostavitev treh poti oz. prog različnih stopenj težavnosti do otvoritve, v tretji pa načrtujemo do konca leta 2022 zgraditi še 3 dodatne proge, “skills park” za učenje osnov gorskega kolesarstva, krožne poti, pa še kakšno presenečenje se bo našlo.

Ali ste dobili vsa potrebna dovoljenja in kako je z lastništvom površin, kjer bo potekala trasa?

Priprava projekta in pridobivanje dokumentacije ter dovoljenj nam je vzela dobri dve leti, saj za gradnjo gorsko kolesarskega parka ni nekega ustaljenega postopka, tako da je pridobivanje informacij o potrebni dokumentaciji kar oteženo. Površine, po katerih potekajo poti, so v večini v državni lasti, tako da bi na tem mestu omenil Zavod za gozdove Slovenije in družbo Slovenski državni gozdovi, ki sta nam izredno pomagala pri pridobivanju dokumentacije in tudi izdala soglasja za gradnjo. Seveda ne smem pozabiti tudi privatnega lastnika dveh parcel, ki nam je prav tako z veseljem podal soglasje.

Kaj vse ste doslej že postorili?

Najprej smo seveda očistili površine, kjer bodo potekale trase poti, končana je t.i. flow proga širine 2 m v dolžini 1, 6 km, polna nagnjenih zavojev, valov in skokov, ki bo primerna za širok krog uporabnikov. Trenutno pa gradimo še dve dodatni progi, ki bosta še malce daljši, tehnično bolj zahtevni, tako da se bo za vsakega kolesarja našlo nekaj zabavnega. Uredili smo tudi premostitev v izteku parka in uredili križanje z obstoječo pešpotjo z zmanjšanjem hitrosti kolesarjev.

Kaj vas še čaka?

Predvsem gradnja in dokončanje teh dodatnih dveh poti, malenkosti in izboljšave na flow liniji za tekočo vožnjo, ureditev okolice in priprava parka na otvoritev.

Kdaj bo projekt zaživel?

Otvoritev, sicer odvisno od epidemioloških razmer, planiramo konec maja ali začetek junija letos. Upamo, da nam bodo razmere naklonjene, saj imamo pripravljen odličen celodnevni program z otvoritvijo parka, prevozi na vrh, delavnicami gorskega kolesarstva in dodatnimi aktivnostmi.

Kaj si od njega obetate?

Predvsem si želimo Zagorje ob Savi postaviti na zemljevid kot kolesarsko destinacijo. Gorski kolesarji vedno iščejo nove poti in nove kraje, kjer se lahko ukvarjajo s svojim športom in glede na to, da je v Sloveniji ponudba parkov omejena, si obetamo ogromen obisk, svoje pa bodo dodali tudi dogodki, ki jih načrtujemo v parku. Ne želimo se omejiti samo na lokalne uporabnike, ampak bomo park ter njegovo ponudbo oglaševali tudi na področju države in v tujini, saj želimo privabiti v našo dolino kar največje število kolesarjev.

Komu bo namenjen?

Park bo deloval po načelu proste rabe, vožnja po parku bo brezplačna, se pravi, da ga lahko ob spoštovanju osnovnega kolesarskega bontona uporablja kdorkoli. Park bo obratoval skozi celo leto, edino v zimskem času in v primeru izjemno razmočenega terena bo lahko kakšna proga ali del proge zaradi varnosti občasno zaprta.

Park ne bo namenjen samo samostojni vožnji, ampak bomo v njegovem sklopu ponudili tudi izobraževalne vsebine, primerne za vse starosti in stopnje znanja. V pripravi so že programi skupinskih treningov gorskega kolesarstva, izvajale se bodo delavnice tehnik vožnje, mala šola gorskega kolesarstva za najmlajše in ostali izobraževalni dogodki, na voljo pa bo tudi organizirano vodenje po parku naših trenerjev in vodnikov. V sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije bomo v parku in planiranem objektu ob vznožju parka vzpostavil izobraževalni center, ki bo omogočal izobraževanje strokovnega kadra, trenerjev gorskega kolesarstva in turnokolesarskih vodnikov in organizacijo raznih predavanj.

Seveda ne bo šlo brez ostalih dogodkov in dirk. Že v letu 2022 bomo izvedli dirko serije SloEnduro za slovenski pokal v disciplini enduro, organizirali pa bomo tudi krajše enodnevne dogodke in tekmovanja, na katerih se boste lahko vsi pozabavali v parku in pomerili s svojimi vrstniki.

V sklopu parka bomo ponudili tudi občasen organiziran prevoz na vrh parka, ponudbo za zaključene skupine v sodelovanju s turističnimi ponudniki v občini, team-buildinge za podjetja in organizacije in vodene ture tudi po ostalih kolesarskih poteh, ki jih ponuja naša dolina, na izhodišču parka pa bo na voljo tudi informacijska točka z zemljevidi in vodniki

Kako ga boste “tržili” izven Zagorja in Slovenije?

Za oglaševanje parka smo pripravili načrt promocije, ki je že v teku. Predvsem želimo biti vidni na vseh pomembnih socialnih omrežjih (Facebook, Instagram, Youtube), v pripravi je tudi spletna stran, ki bo zaživela na dan otvoritve parka, objavljali bomo video vsebine (prvi promocijski video je že na voljo na Youtube kanalu Cilenca Trails), poleg naštetega pa smo v kontaktu z vidnimi fizičnimi in spletnimi publikacijami s področja kolesarstva in turizma tako v Sloveniji kot v tujini, npr. mtb.si, pinkbike.com, the-slovenia.com. Park ima že izdelano celostno grafično podobo, s katero bomo gradili prepoznavnost znamke Cilenca Trails in Zagorja ob Savi kot odlične destinacije za gorsko kolesarstvo.

Kdo je nosilec projekta?

Projekt gorskokolesarskega parka Cilenca Trails je plod znanja in dela Kolesarskega kluba Zagorska dolina, njegovih članov, vsekakor pa nam ne bi uspelo brez prostovoljcev, Občine Zagorje ob Savi, Zavoda za Šport Zagorje in ostalih deležnikov ter sponzorjev.

PR objava

Foto: Cilenca trail

Prejšnji članekRavs v Trbovljah
Naslednji članekVitamini