torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Ali imate težavo s prebavo?

Prebavni encimi so beljakovine, ki razgrajujejo zaužita hranila (beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe) na njihove osnovne gradnike in tako omogočijo njihovo absorpcijo v telesu.

Hrana se začne prebavljati že v ustih, kjer jo z zobmi in žvečenjem mehansko razgradimo, encimi amilaze, potrebne za razgradnjo ogljikovih hidratov (npr. škrob iz kruha, riža, krompirja), koščke hrane napadejo že v ustih. Nadaljuje se v želodcu, kjer se izloča pepsin oziroma proteaza za razgradnjo beljakovin. Največje število encimov nastaja v trebušni slinavki, ki se izločajo v tanko črevo. V tankem črevesju hranila preidejo v krvni obtok. S tem naše telo pridobi sestavine, ki jih nujno potrebujemo za delovanje.

Pri razgradnji je vključeno veliko število specifičnih encimov, ki delujejo na točno določeno vrsto hranila.

Encim Razgradi
Proteaza (npr. bromealin, papain) Beljakovine
Amilaza in glukoamilaza Polisaharidi oziroma škrob
Lipaza Maščobe
Invertaza Namizni sladkor
Alfa-glukoamilaza Kompleksni sladkorji (najdemo jih v stročnicah, žitu, oreščkih)
Laktaze Mlečni sladkor (laktoza)
Celulaze, beta-glukonaze, pektinaze, ksilanaze Rastlinske vlaknine (sadje in zelenjava)
Fitaze Fitična kislina (žita, stročnice, oreščki in semena)

 

Kadar neprebavljena hrana prispe v debelo črevo, nastajajo plini, ki povzročajo prebavne težave (napenjanje, vetrovi). Ker so hranila slabo razgrajena, je zmanjšan tudi njihov vnos v naše telo. Študije so pokazale povečan vnos hranil, če dodajamo prehranska dopolnila z določenimi prebavnimi encimi.

Kako vemo, da nam primanjkuje prebavnih encimov?

Težave kot so napenjanje, vetrovi, trebušni krči, mastno, smrdeče in neoblikovano blato lahko kažejo na pomanjkanje prebavnih encimov.

Med prehranskimi dopolnili so v lekarni na voljo predvsem encimi rastlinskega izvora (npr. iz papaje, ananasa, žitnih zrn in oreščkov), ki jih lahko sicer zaužijemo tudi v obliki svežega sadja in zelenjave. Ker so prehranska dopolnila koncentrirana oblika živil, omogočajo zadosten vnos količin. Zelo pomembno je izbrati kakovostna prehranska dopolnila, saj so encimi zlahka podvrženi razgradnji (npr. pri povišani temperaturi). V lekarni vam bomo pomagali izbrati ustrezno prehransko dopolnilo s prebavnimi encimi, ki razgrajujejo hrano, ki vam povzroča težave. V primeru zdravstvenih težav s prebavo, se pred uporabo prehranskih dopolnil s prebavnimi encimi posvetujte v naši lekarni. Previdnost je potrebna predvsem ob sočasnem uživanju nekaterih prebavnih encimov in določenih zdravil proti strjevanju krvi (npr. varfarin).

Marko Jurič, mag.farm.

Lekarna Pušnik

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor