ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Ali ga Zasavci znamo piti?

Ales-Gulic“Seveda znamo, tudi znali smo in to znanje bo šlo tudi v naslednje rodove. Se pa spreminja in gradi. Če je včasih veljalo, da je najpomembnejša količina, fedrunga, so mlajše generacije bolj naklonjene kakovosti; če je včasih veljajo, da je najboljša kombinacija šnopc in bunkuc ali žvižgovc, se danes odločajo za cider in sadjevec ali kakšno vino z aromo po zrelem grozdju. Vse je v besedi in prazniki so lahko vsak dan. Kakorkoli, iz roda v rod duh išče pot, pa če je Martin, Janez, Ana ali …”
Aleš Gulič, politik in publicist, nekdanji urednik Radia Trbovlje


Ana-Rezun“Zasavci smo globoko v sebi zelo dobri in veseli ljudje, čeprav navzven večkrat kažemo zaskrbljen obraz. Opijanje z alkoholom nima nobene povezave s kulturo pitja, temveč služi kot naš pomočnik, da se (morda prevečkrat) potopimo v globine brez zavor. Že stari Indijanci so poznali opiate. Pili so modro, le toliko, da so dobili uvid za pravo odločitev. Zakaj jih Zasavci ne bi posnemali? Če bi 250-letno rudarjenje zamenjali z gojenjem vinske trte, pa verjamem, da bi se moj odgovor glasil drugače.”

Ana Režun, upokojenka, dolgoletna direktorica VDC Zagorje, predsednica KS Čemšenik


Anze-Vozelj“Na to vprašanje je težko odgovoriti. O njem lahko razmišlja posameznik sam zase.”

 

 

 

Anže Vozelj, dijak GESŠ Trbovlje, član zmagovalne ekipe na tekmovanju iz sintezne biologije v ZDA


Simona-Klukej“Pitje vina je kultura in dobra hrana brez vina nima pravega okusa. Zame je to tudi druženje s prijatelji, ko se ob prijetnem klepetanju spije kozarec vina. Spoštujem slovenske vinarje in prisegam na slovensko vino. Mislim pa, da je pomembna predvsem kvaliteta in ne količina. Saj poznate modrost: v vinu je resnica.”

 

Simona Klukej, direktorica Bartec Varnost Zagorje ob Savi


Denis-Sketako“Mislim, da se pitje alkohola v Zasavju zmanjšuje. Tako dnevno kot tudi ob raznih praznovanjih. Včasih je bilo več druženja tudi na prostem, kjer je bil prisoten alkohol. Sedaj pa mislim, da so tako mladi kot tudi starejši osveščeni, da je prekomerno pitje alkohola zdravju škodljivo in nevarno za okolico (vozniki, pešci, kolesarji). Včasih pa na cesti tudi opaziš kakšnega voznika in se sprašuješ, ali je vinjen ali samo slabo obvlada vožnjo.”

Denis Šketako, triatlonec iz Hrastnika

 

Previous article
Next article

Isti avtor