Alge (znanstveno ime algea) so skupina organizmov, ki imajo v celicah klorofil in so sposobne fotosinteze (izrabljajo sončno svetlobo za pridelavo hrane). Poseljujejo različna vodna okolja in jih najdemo tako v sladkih vodah, kot tudi v morskem okolju.

Alge se lahko uporabljajo v običajni prehrani, saj vsebujejo veliko koristnih snovi. Kot hranilo so najbolj razširjene na Japonskem, predvsem kot sestavina za suši. Vse bolj se uveljavljajo v prehranskih dopolnilih, kjer v obliki tablet, kapsul, kapljic ali prahu zaužijemo koncentrirano obliko alg.

V prehranski industriji se najpogosteje pojavljajo naslednje alge: Chlorella, Spirulina, »klamatska alga« (Aphanizomenon flos-aqua, AFA), haloge (ang. »kelp«, Ascophyllum nodosum, Laminaria digitata), »wakame« (Undaria pinnatifida), Lithothamnium calcareum in irski mah (Chondrus crispus).

Alge imajo visoke hranilne vrednosti zaradi velike vsebnosti beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Spirulina in Chlorella lahko vsebujeta tudi do 70 % lahko prebavljivih beljakovin na suho maso alge. To je skoraj trikrat več beljakovin kot npr. v govejem mesu.

So tudi bogat vir vitaminov (vitamin A1, vitamin E, vitamini skupine B, vitamin C, vitamin D) ter vsebujejo za življenje potrebne minerale kot so kalij, cink, jod, selen, železo, magnezij, baker, fosfor, natrij, kobalt, molibden, žveplo, dušik in kalcij. Prekomeren vnos nekaterih snovi je lahko tvegan (npr. joda in beta karotena).

Vedno bolj so priljubljena prehranska dopolnila sladkovodnih alg spiruline in chlorelle. Zaradi visokega odstotka beljakovin, mineralov in vitaminov, sta primerni za nadomeščanje hranil.

Tabela 1: Bistvene razlike v sestavi Chlorelle in Spiruline

Spirulina Chlorella
Vsebuje gama   linolensko kislino (GLA) (esencialna maščobna kislina) Vsebuje chlorellin   rastni faktor (CGF) (vpliv na rast in obnovo naših celic)
Vsebuje superoksidna   dismutaza (SOD) (vpliv na proste radikale v našem telesu) Večja vsebnost   klorofila
Vsebuje beta karoten   (provitamin A) Večja vsebnost železa

 

Kelp je bogat z naravnim, organskim jodom, ki pomaga vzdrževati normalno delovanje ščitnice in proizvodnjo ščitničnih hormonov. Kelp ne smete uživati, če imate prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroza) ali ste preobčutljivi na jod.

Nekatere vrste alg (npr. Schizochytrium sp) se uporabljajo kot alternativni vir omega-3 maščobnih kislin, ki v primerjavi z ribami nimajo neprijetnega vonja.

Znano je, da modrozelene alge (cianobakterije) proizvedejo škodljive snovi, ki lahko onesnažijo pitno in plavalno vodo, ter lahko škodujejo našemu zdravju. Zaradi nevarnosti onesnaženja, je potrebna previdnost pri nakupu prehranskih dopolnil, ki vsebujejo alge. V naši lekarni imamo izdelke zanesljivih dobaviteljev, ki alge gojijo v nadzorovanih gojiščih in tako veljajo za varne.

Zaradi visoke vsebnosti hranil algam pripisujejo številne blagodejne učinke na naše telo. Trditve, da alge krepijo imunski sistem, razstrupljajo telo, povečujejo energijo in podaljšujejo življenje, sicer niso dokazane. Uživanje prehranskih dopolnil z algami ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Marko Jurič, mag.farm.

Lekarna Pušnik

www.lekarna-pusnik.si