Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi 5ka.

Zakaj se je v Trbovljah ustvaril Katapult?

Zametki Katapulta segajo v čas rojstva naše samostojne države.

Zasavje je bilo vedno znano po revolucionarnih zgodbah, po kreativnosti in zanimivih idejah. Nekoč bogata zasavska dolina je ob prehodu v novo državo hitro izgubljala svojo moč. Zapirale so se tovarne. Številni so izgubili službe. Mnogi so se izselili. Nam tako ljuba dolina je zapadla v apatičnost.

Peščica nas je ves čas verjela, da nam lahko uspe, če verjamemo vase, smo predani in iščemo priložnosti izven klasičnih okvirov razmišljanja. Kako pa naj to dokažemo vsej dolini? Kako naj pokažemo, da Dewesoft ni padel z neba in ni edina zgodba o uspehu?

Po naključju nam je prišlo na pot startup podjetje Chipolo, ki so isto nori kot mi. Izdelali so komaj delujoč prototip sledilne naprave, idejo objavili na Kickstarter in jih prodali za 300.000 USD. Prva njihova misel je bila: “Mat kurja, tole bo jeba …” Od prototipa do izdelka je dolga pot, Chipolo pa je imel zelo malo časa …

Pomagali smo jim s prostori v Dewesoftu, jim dali možnost testiranja in naše znanje iz proizvodnje ter koristne kontakte. V naših očeh so potrebovali zelo malo.

Danes, po petih letih, naredi Chipolo približno 4 mio. € prometa.

Ugotovili smo, da imamo neverjetno dobro infrastrukturo in seveda znanje ter povezave za pomoč mladim podjetjem. Zakaj ne bi s tem nadaljevali? Morda bi tako dali okolju več upanja in pozitivnega pogleda.

Nekaj mesecev razbijanja sten, še več grajenja novih, veliko zabave, še več sanjarjenja … In nastal je Katapult. Podporno okolje, ki s svojo infrastrukturo, znanjem in storitvami v povezavi z testnimi laboratoriji in proizvodnimi linijami Dewesofta ter ostalimi člani Katapulta pomaga podjetnikom, da se osredotočijo na bistvo posla in ustvarjajo.

Dewesoft ima postavljeno logistiko in proizvodnjo za svoje izdelke. Vse te storitve so na voljo tudi članom in uporabnikom Katapulta. Tako ti lahko z dewesoftovo opremo in merilno tehniko pomagamo narediti prototip in prve serije izdelkov.”

Znotraj Katapulta se sestavlja raketa, razvijajo aplikacije, programira robotiko (mimogrede, imamo celo robotko Evo), sestavljajo se tudi letala in simulatorji letenja, izdelujejo inovativni tehnološki produkti … imamo pa tudi modno linijo oblek, knjižno založbo in razvoj inovativne šole učenja matematike.

Opažamo, kako apatičnost nadomeščajo upanje, ustvarjanje in vera, kaj vse lahko uresničimo. Menim, da nam je s Katapultom v naših dolinah uspelo razširiti pozitivno miselnost in spodbuditi podjetnost.

Naslednji teden: Podjetje je kot labod

Petra Škarja

iz knjige Akrobati /založba 5ka/

 

 

 

Prejšnji članekNa vrtu trboveljskih kmečkih žena in deklet že delajo
Naslednji članekDanes dogaja