Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri vam bomo prinašali zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi 5ka.

Skromni Trboveljčani v NASI

Začetki podjetij so ponavadi težki. Počasni. Dnevi, meseci in leta razvoja produkta, preden se pokažejo prvi rezultati … A potem pridejo mladi preprosti fantje iz Trbovelj, ki po samo treh letih obstoja podjetja prodajo licenco svojega programskega paketa kar NASI. Dewesoft je s tem v očeh mnogih postal fenomen, ki je padel od nekod iz vesolja.

»Jure, si si na začetku sploh predstavljal, da boste dosegli kaj takega? Predvsem tako hitro?«

»Me sprašuješ, ali smo to imeli v poslovnem načrtu? Ha, ha, ha …« se je nasmehnil. Oziroma kar izrazito nasmejal.

»Danes včasih še celo predavam o tem, kako je treba narediti analizo trga, kako sestaviti poslovni načrt … in kako prvič predstaviti idejo. Ampak v bistvu tega v začetku nismo imeli. Pač ustvarjali smo, kar smo radi počeli.«

»In takoj prišli že v NASO!«

»Za ta posel z NASO smo se v resnici morali kar precej potruditi. Prvi sestanek po podpisu pogodbe je bil naravnost šokanten. Namesto da bi naredili časovnico razvoja, so nas obvestili, da nam ne morejo zaupati podrobnosti projekta, ker spadajo med zaupne informacije.« V tistem trenutku je vstal, se zahvalil za zaupanje in dejal, da preprosto nimajo dovolj znanja, da iz teh skromnih opisov izdelajo proizvod. Po tem so se v NASI omehčali in pripravili simulirane testne podatke.

»Delali smo z najboljšimi inženirji NASE, ki so bili zraven, ko se je rodila telemetrija. Zadnji del projekta je pomenil tritedensko delo v NASINEM centru na Floridi, kjer smo opravljali najtežje dele dekodiranja, spali pa bore malo. Dopoldan delo v centru, popoldne in pozno v noč ali celo proti jutru pa noro programiranje.«

»Koliko vas je pa bilo?«

»Trije. Dejan, ki je bil z nami čisto od začetka, je izjemen programer in avtor večine najbolj zahtevnih kod v Dewesoftu. Jaz sem vedel, kaj moramo narediti, Dejan pa, kako. Tomaž je bil v tistih časih še čisto svež, nikoli prej sploh še ni bil na letalu, danes pa je vodja razvoja. Imamo res izjemne ljudi.

Še danes se spomnim Curta, vodje telemetrijskega centra, majhnega, izredno bistrega moža, ki nas je vprašal: ‘A vi trije rešujete probleme na terenu, doma pa ostala ekipa dela na osnovnem programu?’ Vsi trije smo odločno kimali: ‘Ja, seveda, točno tako!’ da se ne bi izdali, da smo mi trije v bistvu kar celotna ekipa programerjev. Kako bi pa bilo videti, če bi vedel resnico, on, ključni mož telemetrije, ki ga še v času njegove upokojitve pokličejo za najzahtevnejše izzive.

V treh tednih smo naredili ogromno, bistveno več, kot so v NASI pričakovali, in uspešno dokončali projekt.«

Dokazali so, da imajo znanje, močno voljo in potrpežljivost, da izpeljejo velike projekte. Mladi preprosti fantje iz Trbovelj …

Naslednji teden: »Ampak poskusim pa lahko, a ne?«

Petra Škarja

iz knjige Akrobati /založba 5ka/

Prejšnji članekPokopališče na sejmu dobrih praks
Naslednji članekDanes dogaja