Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri vam bomo prinašali zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi.

Recept za uspešno podjetništvo

Najavili so predavanje dr. Jureta Kneza: Recept za uspešno podjetništvo.

Jure je najprej pohvalil vse finaliste izbora Mladi podjetnik leta, nato pa pogled usmeril v predstavitev za sabo: »Vsaka poslovna pot se začne z vizijo, idejo izdelka ali storitve. Začrtamo si cilj potovanja, kot si izberemo visoko goro, ki jo želimo osvojiti.

A želja še ni dovolj. Vse preveč poslovnih idej se rodi in utone v pozabo ob kozarcu piva s prijatelji. Za to, da resnično pridemo na vrh, pa je treba še veliko več. Potrebujemo odločnost, strast in dobro strategijo. Samo najbolj vztrajni se lahko veselijo uspešnega vzpona na svojo goro, na svoj piedestal želja. Čim višji je naš cilj, tem slajši je uspeh.

Ne smemo pa pozabiti, da so visoke gore praktično neosvojljive, če se jih lotimo sami.

Najpomembnejša je ekipa, s katero se bomo podali proti vrhu. Pozabite vseh tisoč prijateljev na Facebooku, ti nas ne pridejo obiskat, ko smo bolni. Dovolj bo peščica pravih prijateljev, ključnih ljudi.

Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti poslovnega dela podjetja. Zelo sta pomembna pravno ozadje in stabilna finančna struktura, na kar tehniki velikokrat pozabimo.«

Pogledala sem v prvo vrsto, kjer so sedeli letošnji finalisti izbora. Se zavedamo vrednosti takšnih predavanj? Včasih je le en stavek ali en nasvet dovolj, da ti v ključnih trenutkih med začetnimi spotikanji pomaga na poslovni poti. Podjetniški način razmišljanja in delovanja je popolnoma drugačen od vsega, kar nam podajajo v šolah. Kje se torej tega sploh lahko naučimo?

»Pomembno se je zavedati, da je nemogoče konkurirati deželam Vzhoda z izdelki z nizko dodano vrednostjo, zato je znanje izredno pomembno. Znanje še nikoli ni bilo tako dosegljivo kot danes, v času interneta. Ne smemo se podcenjevati – naše šole nam dajejo dovolj znanja in odprtosti duha, da smo sposobni izdelati vrhunske izdelke. Po drugi strani pa se ne smemo precenjevati – dostop do tega znanja imajo tudi drugje po svetu, zato se moramo vedno kaliti in biti hitri. Viri znanja so različni, danes pa se večine stvari lahko naučimo iz videov na YouTubu. Pa vendar še vedno obstaja neki zlati set knjig, pomembnih za rast osebnosti. Ena izmed njih je zagotovo Jonatan Livingston Galeb pisatelja Richarda Bacha.« Odličen izbor knjige o uporniškem galebu, ki ne sledi splošnim pravilom in omejitvam, temveč ga zanimajo stvari in občutki onkraj vsem znanega. Uči se leteti še višje in hitreje, vse do skrajne perfekcije, medtem pa se uči o življenju samem. Najdlje vidi galeb, ki najvišje leti.

Dvignil je izvod omenjene knjige in jo ponudil prvemu poslušalcu, ki bi želel stopiti na podjetniško pot in ima pogum priti na oder ter se predstaviti. Brez premišljanja se je javil dolgolasi fant z očali, ki je suvereno predstavil sebe in svojo vizijo. Dobil je knjigo. »Vem, da je prišla v prave roke,« je pripomnil Jure.

Vendar s tem ni zaključil z izzivi, namenjenimi občinstvu dvestotih poslušalcev: »Ali je med vsemi res samo eden podjeten?« Po dolgih trenutkih mučne tišine se je javil še en fant in prišel na oder.

»Kaj misliš, koliko knjig sem prinesel s seboj?« ga je vprašal Jure. »Bojim se, da samo eno,« je ugibal z rahlo nelagodnostjo. »Ja, res je. Samo eno. V življenju se pojavijo priložnosti, ki jih izkoristimo ali pa ne. Ne smemo imeti cilja biti drugi, moramo si želeti biti najboljši.«

Ko je mladi pogumnež gledal v tla, kot bi iskal dovolj veliko režo, kamor bi se lahko pogreznil, ga je Jure pohvalil za pogum in mu vlil motivacije: »Ne boj se porazov, poraz je samo pot do uspeha.« Pogled je obrnil proti občinstvu: »Ta fant je bil tokrat drugi, naslednjič pa bo zagotovo prvi. Drugi morate šele začeti zbirati pogum, da boste spoznali sami sebe in v srcu prižgali strast, ki je potrebna, da premagaš ovire, ki te čakajo na poslovni poti.«

Fant je z nasmehom zapustil oder, Jure pa zaključil predavanje z: »Še nekaj: Ne čakajte. Če imate dobro idejo, poskrbite, da jo opazi čim več partnerjev in strank z vsega sveta. Odličen izdelek in pravi čas sta ključnega pomena.

Z internetom, start up sceno, Kickstarterjem, tehnologijo blockchain in ICO-tehnologijo ima ta generacija najboljše možnosti za uspeh v vsej zgodovini človeštva. Just do it!« Nike. Boginja zmage.

Konec predavanja. Občinstvo zadovoljno. Naša srca pa zadovoljna, saj so se napolnila s ključnim elementom podjetniških začetkov – z upanjem, kaj vse lepega nas čaka; z vero, kaj vse je mogoče; in s spodbudo, da zmoremo.

Naslednji teden: Skromni Trboveljčani v NASI

Petra Škarja

iz knjige Akrobati