sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Akne in homeopatija

Na nastanek aken najpogosteje vplivajo hormoni – zato se z njimi najprej »spoznamo« v najstniških letih. Žleze lojnice takrat pod vplivom spolnih hormonov tvorijo več sebuma. Na nastanek aken pa lahko vplivajo tudi nekatera zdravila, stres, nezdravi način življenja in v veliki meri geni.

Poleg uravnotežene prehrane, je pomembna tudi nega kože. Dermatologi svetujejo čimprejšnji posvet, da se preprečijo dolgotrajne posledice kot je npr. brazgotinjenje. Poleg tega svetujejo, da vztrajamo pri zdravljenju in si ne stiskamo mozoljev oz. dotikamo obraza. Poleg vsega naštetega si lahko pomagamo tudi s homeopatijo.

Navajamo nekaj najpogostejših homeopatskih remedij:

Pulsatilla – pomaga v primeru, če se akne poslabšajo po mastni hrani, toploti ali vročini. Svetuje se pubertetnikom ali pa takrat, ko se akne pojavljajo pred menstruacijo. Pogosto so te osebe svetlejše polti, občutljive in spremenljivih občutij, ki se slabše počutijo v toplih ali zatohlih prostorih, bolje pa na svežem zraku.

Silicea (Silica) – je primerna za osebe z globokimi aknami, pogostimi infekcijami oz. slabim imunskim sistemom. Oseba je negotova glede svoje spodobnosti in dvomi v svoje delo, pogosto je anksiozna. Vnetne spremembe se počasi in težko zdravijo, pogosto pustijo brazgotine.

Belladona – za začetno fazo vnetja – rdečina, vročina, pulzirajoča bolečina. Oseba je lahko tudi razdražljiva.

Hepar sulphur – pomaga pri gnojnih aknah, ki jih poslabša hladno vreme. Oseba lahko čuti ostro bolečino – kot da se v aknah nahaja trn.

Sulphur iodatum – pomaga pri aknah, lokaliziranih na čelu in hrbtu, ki se poslabšajo s toploto in se pojavljajo periodično.

Calcarea carbonica – je primerna za osebe z veliko mozolji in kožnimi spremembami. Osebe so odgovorne, pogosto preobremenjene, strah jih je za varnost (denar in zdravje). Pogosto imajo željo po jajcih in sladkarijah. Pri fizičnih naporih se pogosto hitro utrudijo, na splošno so zmrzljivi, težave se poslabšajo na mrazu, v hladnem in vlažnem vremenu

Poleg naštetih lahko pomagajo tudi Kalii bromatum, Mercurius, Natrium muriaticum, Selenium, …

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec., Lekarna Pušnik Trbovlje

Isti avtor