nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Ajurvedska medicina

Ajurveda obravnava človeka celostno in poudarja harmonijo telesa, uma, čustev in duha ter ravnovesje treh osnovnih telesnih energij ali doš, ki jih imenuje pitta, vata in kapha. Vata je energija, ki sega od debelega črevesa proti nogam navzdol. Pitta je energija, ki sega od tankega do debelega črevesa, Kapha energija sega od glave do želodca. Vsak posameznik je kombinacija vseh treh doš, pri čemer ponavadi ena ali dve prevladujeta. Doše uravnavajo biološke, psihološke in tudi bolezenske procese telesa in uma. Z njimi so povezane določene fizične in značajske lastnosti človeka ter nagnjenost k določenim boleznim. Če so doše med seboj v ravnovesju, to ščiti telo pred boleznimi, njihovo neravnovesje pa povzroči bolezni. Posamezna doša se lahko v telesu nakopiči zaradi nepravilnega prehranjevanja, potlačenih čustev, stresa, neravnovesja med delom in počitkom.

Ajurveda za zdrav način življenja svetuje uporabo zdravilnih zelišč, razstrupljanje, različne masažne terapije, pravilno prehrano, ki je prilagojena posamezniku na osnovi njegovega (ne)ravnovesja doš, telesno vadbo, dihalne vaje za sprostitev in povečanje pretoka energije v telesu in prav tako pomembno pozitivno naravnanost uma. Ajurvedska medicina opisuje in uporablja več kot 1000 zdravilnih rastlin.

Kurkuma(Turmeric, lat. Curcuma longa) je v Indiji ena od osnovnih začimb v jedeh zaradi aromatičnega okusa in rumeno-oranžne barve, ki jo daje jedem, že zelo dolgo pa se uporablja tudi v zdravilne namene. Kurkuma svoje pozitivne učinke na telo skriva v izvlečku korenine, v kateri so zdravilne učinkovine kurkuminoidi, med katerimi je glavna aktivna komponenta kurkumin. Uporablja se prah posušene korenine ali sveža korenina. Kurkuma se uporablja še v raznih očiščevalnih dietah kot pomoč pri razstrupljanju (izboljša prebavo maščob) in pomaga ohranjati zdravje jeter in žolčnika. Kurkuminoidi imajo sposobnost močnega protivnetnega delovanja, saj pomagajo nadzorovati vnetne odzive v telesu. Standardizirani izvlečki kurkume se zato uporabljajo kot prehranska dopolnila. Kurkumin v njih lahko pripomore k boljši gibljivosti sklepov in razteznosti tetiv. V lekarnah so na voljo v obliki kapsul različnih proizvajalcev, razlikujejo se po vsebnosti kurkuminoidov. Njihova bistvena prednost pred uživanjem kurkume v prahu je v izboljšani biološki dostopnosti kurkuminov (kar omogočajo posebni tehnološki postopki izdelave). Kurkumin se iz kurkume namreč zelo slabo absorbira.

Kurkumin naj bi tudi zaviral sproščanje histamina iz mastocitov, zato kurkumi pripisujejo tudi protialergijsko delovanje, kar bi lahko koristilo bolnikom z astmo in ekcemom. Ayurvedski zdravilci uporabljajo sveže in mlete korenine za zdravljenje nekaterih kožnih stanj, vključno z aknami in psoriazo. Številne raziskave kažejo, da lahko z uživanjem živil, ki vsebujejo kurkumin, dejansko izboljšamo čistost kože pri vseh pojavnih oblikah aken in psoriaze. Študije na živalih so pokazale, da ima kurkuma tudi širok spekter delovanja proti rakavim celicam. V teh študijah se je pokazalo, da kurkumin zavira razvoj rakavih celic, saj je sposoben prepoznati potencialne rakave celice in povzročiti njihovo samouničenje. Spojine v prahu lahko tudi zavirajo nastajanje nitrozamina in proizvodnjo aflatoksina – dva postopka, ki sta povezana s povečanim tveganjem za razvoj več vrst raka.

Ašvaganda (Ashwagandha,lat. Withania somnifera) se v slovenščini imenuje uspavalna vitanija. Beseda aschwagandha v ajurvedski medicini pomeni proces regeneracije, zato je primerna za vse, ki jim primanjkuje življenjske energije. Je zelišče, ki v ajurvedski medicini velja kot »pomlajevalec« organizma in ga tradicionalno uporabljajo za vzpostavljanje ravnovesja, za krepitev organizma in proti stresu. Priporoča se tudi športnikom. Terapevtske učinke imajo listi, sadež in korenina. Največ učinkovin je v korenini, ki vsebuje visoko cenjene maščobne kisline (18 različnih tipov), polifenole in sitosterole.

Šatavari (Shatawari, lat. Asparagus racemosus) je vrsta beluša, ki izvira iz Indije. Ker vsebuje fitoestrogene, se uporablja predvsem pri ženskah za lajšanje menstrualnih težav (kot so menstrualne bolečine, močne krvavitve, pomanjkanje energije, nihanje razpoloženja, trebušni krči). Uživanje šatavarija koristi tako ženskam v mladih letih, kot tudi tistim v srednjih in zrelih letih pri prehodu skozi naravne življenjske faze, vključno z menopavzo, ko raven estrogena pade. Šatavari vsebuje tudi visoke vsebnosti antioksidantov in imunostimulantov, zato povečuje odpornost organizma proti stresu, podpira delovanje srca in srčno-žilnega sistema. Zaradi blagega diuretičnega učinka pripomore k zdravju sečil. Izboljšuje splošno počutje žensk pred in med menstrualnim ciklom, pri doječih materah pa podpira proizvodnjo mleka. Tako šatavari kot ašvagando lahko najdemo v več prehranskih dopolnilih.

Ajurveda s svojo bogato zakladnico znanja ponuja preprost in učinkovit način, kako živeti bolj harmonično in zdravo življenje.

Nea Kolenc, mag. farm.

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali

Isti avtor