Na današnji dan pred natanko 77 leti se je na Pohorju odvila bitka, ki je pomembno zaznamovala našo zgodovino in narodnoosvobodilni boj. V njej so se hrabro borili in padli tudi Zasavci.

8. januarja 1943 je v bitki na Osankarici padel Pohorski bataljon. 70 partizanov je nekaj pred dvanajsto uro obkolila veliko večja nemška vojska, ki je štela preko 2000 mož. Pohorski borci so se Nemcem upirali dve uri in pol. Ob koncu bitke je bilo mrtvih 69 partizanov in partizank.

Tudi nemška vojska je ni odnesla brez žrtev. V primerjavi z Nemci maloštevilni partizani so ubili 19 nemških vojakov, 31 pa so jih ranili.

Del padlega Pohorskega bataljona so bili tudi Zasavci: Hrastničan Jože Menih – Rajko je bil 10 let po smrti, 27. novembra 1953, poleg še šestih drugih članov bataljona imenovan za narodnega heroja. Po njem je poimenovana Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik. Po Hrastničanu Adamu Dušaku je poimenovana cesta v zgornjem delu Hrastnika. Na Osankarici sta padla tudi Zagorjana Mirko Drnovšek – Boj, vodja Šaleške čete Pohorskega bataljona, in Ivan Okrogar Ferdo, brat narodnega heroja Toneta Okrogarja. Po Trboveljčanu Francu Vresku – Gustlu, ki je na Osankarici padel skupaj z ženo Ano (partizansko ime Tončka), je v Trbovljah poimenovano naselje Vreskovo. Tudi borec Janko – Janez Petelinkar je padel v Pohorskem bataljonu, po njem pa je v Kisovcu poimenovana Petelinkarjeva ulica. V Kisovcu je po hrabrih borcih poimenovan Trg Pohorskega bataljona.

Edini preživeli partizan v bitki je bil Franc Kunaver – Sulec, ki pa so ga Nemci zajeli in ga kot talca ustrelili na Ljubnem ob Savinji v Savinjski dolini.

Savus