8. januarja 1943 je v bitki na Osankarici padel Pohorski bataljon. 70 partizanov je nekaj pred dvanajsto uro obkolila veliko večja nemška vojska, ki je štela preko 2000 mož. Pohorski borci so se Nemcem upirali dve uri in pol. Ob koncu bitke je bilo mrtvih 69 partizanov in partizank.

Tudi nemška vojska je ni odnesla brez žrtev. V primerjavi z Nemci maloštevilni partizani so ubili 19 nemških vojakov, 31 pa so jih ranili.

Del padlega Pohorskega bataljona so bili tudi Zasavci. Hrastničan Jože Menih – Rajko je bil deset let po smrti, 27. novembra 1953, poleg še šestih drugih članov bataljona, imenovan za narodnega heroja. Po njem je poimenovana Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik. Po Hrastničanu Adamu Dušaku, ki je bil prav tako borec Pohorskega bataljona, pa je poimenovana cesta v zgornjem delu Hrastnika. Na Osankarici je padel tudi Zagorjan Mirko Drnovšek – Boj, vodja Šaleške čete Pohorskega bataljona, življenje pa sta izgubila tudi Trboveljčan Franc Vresk – Gustl in njegova žena Ana (partizansko ime Tončka). Po Vresku je v Trbovljah poimenovano naselje Vreskovo.

Edini preživeli partizan v bitki je bil Franc Kunaver – Sulec, ki pa so ga Nemci zajeli in ga kot talca ustrelili na Ljubnem ob Savinji v Savinjski dolini.

V Kisovcu je po hrabrih borcih poimenovan Trg Pohorskega bataljona.

Savus