četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Gasilci so imeli težave pri gašenju

Po požaru v ulici Sallaumines v Trbovljah so svoje videnje intervencije objavili tudi trboveljski gasilci. O samem požaru in posledicah smo že pisali v članku Požar na Sallauminesu v Trbovljah, prav tako o odzivu Občine Trbovlje v članku Zahvala za intervencijo. Gasilci pa so na svojem fb profilu med drugim zapisali nekaj zanimivosti.

Intervencija

Ob prihodu na kraj smo ugotovili, da gre za polno razvit požar ter takoj pričeli z aktivnostmi gašenja in reševanja ujetih oseb, skupaj s policijo pa tudi z izvedbo evakuacije stanovalcev celotnega objekta. Gasilci PGD Trbovlje-mesto smo požar hitro pogasili ter evakuirali stanovalce. Več oseb je bilo zaradi vdihanega dima, prepeljanih v SB Trbovlje. Na kraju so bili, poleg policije PP Trbovlje🚔, prisotni tudi reševalci NMP🚑, upravljalec objekta, Elektro in Komunala Trbovlje. Gasilci so v nadaljevanju tudi izvajali gasilsko stražo ter pomagali pri prevozu oseb v urgentni center. Na kraju je bilo prisotnih 28 gasilcev z 8 vozili🚒, za logistično podporo in za morebitne vzporedne intervencije pa je bilo v gasilskem domu prisotnih še 10 gasilcev.

Dovozi zaparkirani

🧍‍♂️🧍🏻‍♀️Na tem požaru smo se srečali z dvema težavama, pri katerih nam lahko v prihodnje občani tudi pomagate. Vsi dovozi in intervencijske površine so bile zaparkirane, tako da je bilo posredovanje gasilcev in ostalih interventnih služb bistveno oteženo. Sreča v nesreči je bila, da je do požara prišlo v zadnji stolpnici soseske Sallaumines, kar je nekoliko olajšalo dostop, vprašanje pa je, kako bi zadeve potekale v primeru požara v kateri od manj dostopnih stolpnic.

Ne iz zadimljenih stanovanj

Druga težava pa se je pojavila med samo evakuacijo stanovalcev, saj nekateri stanovalci niso želeli zapustiti njihovih zadimljenih stanovanj. Tudi za te stanovalce smo sicer poskrbeli tako, da so jih naši gasilci pospremili na balkone in tam, skupaj z njimi, počakali, da se je dim v stopnišču objekta, razkadil.

Navodila za uporabo

Zato bi radi izkoristili ta dogodek in občane naprosili, da v primeru požara v objektu ukrepajo na sledeči način:

➡️Najprej poskrbite za vašo varnost in za varnost drugih prisotnih, ne pozabite tudi na vaše hišne ljubljenčke.

➡️Začetne požare lahko poskusite pogasiti sami. Za to lahko uporabite priročne gasilnike, ki so na razpolago v vseh večstanovanjskih objektih ter z drugimi priročnimi sredstvi za gašenje (mokra krpa, odeja, pesek, zemlja, lopata, metla), vendar ne odlašajte s klicem na številko 112.

➡️Če požara ne morete pogasiti sami, ga javite na telefonsko številko 112. Ob prijavi dogodka navedite sledeče podatke:

❗️kdo kliče

❗️kaj se je zgodilo

❗️kje se je zgodilo

❗️ali so ogroženi ljudje

❗️in odgovorite na morebitna druga vprašanja operativca ter ostanite na zvezi.

➡️Varno se evakuirajte ter o dogodku obvestite tudi ostale stanovalce.

➡️Pripravite se na prihod gasilske enote (omogočite dostop do dogodka – umik vozil, dvig zapornic, odprite vhodna vrata).

➡️Pričakajte prvo gasilsko vozilo in jih usmerite na dogodek.

➡️Gasilcem posredujte vse ključne informacije v zvezi z dogodkom.

Poziv

❗️Zavedamo se, da je parkiranje v mestu pereč problem vendar vas kljub temu prosimo, da ob parkiranju pomislite tudi na morebitno posredovanje interventnih služb in tako mogoče rešite življenje sebi ali drugim občanom.

👍Na tem mestu bi se radi zahvalili občanom, ki so v požaru pomagali in tudi tako preprečili najhujše!«

Savus

Foto: Občina Trbovlje


 

Isti avtor