V Zagorju so konec septembra obeležili 70 let igranja rokometa v mestu. V 70 letih se je dogodilo marsikaj. Uspehe so dosegale tako moške kot ženske ekipe. Ženski rokometni klub še danes nadaljuje lepo tradicijo tega športa v občini Zagorje. Ob  jubileju so pripravili turnir deklic in veteranov in s tem počastili tudi nedavno preminula rokometna delavca, ki sta pustila v klubu velik pečat: Draga Resnika in Aleša Filipčiča.

Prisotne je nagovorila predsednica Rokometnega ženskega kluba Zagorje Tjaša Resnik Valadžić: »Lepo se je ozreti na prehojeno pot in obeležiti 70 let uspešnega delovanja društva. Velika zahvala vsem igralkam, staršem, članom upravnih odborov in še posebej vsem predsednikom, ki so vodili društvo vsa ta leta. Pregled ekip, dosežene rezultate in zgodovino kluba boste lahko prebrali v na novo izdani knjigi 70 let Rokometnega kluba Zagorje. Zato gre velika zahvala Romanu Rozini, ki je športu skozi čas v Zagorju ob Savi namenil veliko časa in z zapisanim poskrbel, da ne bo šlo v pozabo. Prav tako gre zahvala Francu Jermanu za skrbno arhiviranje slikovnega materiala. Velika zahvala podpore gre tudi občini Zagorje ob Savi in še posebej županu Matjažu Švaganu, ki nas spremlja in podpira.«

 

»Rokometni klub Zagorje je v 70 letih prehodil dolgo pot – od igre na pesku, do vrhunskih zmag v dvoranah s tekmeci najvišje kakovosti,« je v spremni besedi k knjigi napisal župan Švagan.

Po osvoboditvi

Marijan Manfredo je zapisal: »Zelo smo bili veseli, svobode ob koncu druge svetovne vojne, kljub temu, da nismo imeli igrač in obilice raznovrstnih žog in športnih rekvizitov ter kakovostnih igrišč in dvoran, kot jih imajo otroci danes. Bili pa smo zato bistveno bolj inovativni, ter si znali sami pripraviti razna preprosta igrala. Iz cunj smo si naredili preproste žoge ter navdušeno igrali nogomet na peščenih dvoriščih. Mi smo kljub temu bistveno bolj uživali v igri in druženjih, kot pa v jamranju zaradi navedenih poškodb. To nas je telesno in spoznavno utrjevalo in dobro pripravilo za nadaljnje življenje. Ker so naši starši po vojni morali obnoviti porušeno gospodarstvo, so vlagali kot zaposleni pri Rudniku Zagorje ogromne napore za pridobitev potrebnih količin premoga za slovensko gospodarstvo ter za lastno preživetje. Takrat je primanjkovalo hrane, ki je bila le na karte. Zato se mi kolonijski otroci nismo samo podili za žogo, temveč smo morali po svojih močeh pomagati staršem tudi pri obdelavi številnih njiv ter pri nabiranju potrebne hrane za zajce, kokoši, in druge domače živali, ki smo jih takrat gojili.«

Selitev na manjša igrišča

Leta 1956 so rokometaši na južni strani nogometnega igrišča začeli graditi igrišče za mali rokomet. Novembra je Zasavski tednik že poročal, da so doslej športniki opravili že okrog osemdeset udarniških ur, 126 pa so jih napravili dijaki trboveljske gimnazije iz Zagorja.

Rokometaši v društvu Partizan

Rokometaši so v začetku šestdesetih let imeli v novem društvu Partizan boljše možnosti za delovanje, saj so imeli za vadbo in igranje tekem na razpolago makadamsko igrišče ob stavbi Partizana. Leta 1973 je v Zagorju nastala nova ženska rokometna ekipa, kar pomeni 50 let delovanja!

Rokometni maraton

Leta 1978 so rokometni navdušenci izvedli nekaj neverjetnega. Rokometni klub Partizan Zagorje pripravil med 25. in 27. avgustom 1978 tridnevno tekmo. Njihovi nasprotniki so bili Velenjčani, nenavadna tekma pa se je končala z rezultatom 1466:1270 .

Mlade rokometašice državne prvakinje

Finalni turnir najboljših slovenskih ekip starejših deklic, ki je bil 14. junija 1997, je prinesel mladim zagorskih rokometašicam naslov državnih prvakinj.

Mednarodni turnir Praga 1998

Že leta 1996 so mlajše kategorije ŽRK Zagorja prvič sodelovale na mednarodnem rokometnem turnirju v Pragi, ki je veljal za neuradno evropsko prvenstvo med mlajšimi kategorijami, saj je na njem vsako leto sodelovalo več kot 300 ekip iz cele Evrope. Največji uspeh na turnirju so starejše deklice dosegle leta 1998, ko so med 32 ekipami zasedle 2. mesto. Teh turnirjev so se udeležile več let zapored, prav tako tudi letos.

Državne reprezentantke

Slavko Jelševar se spominja svojega predsedovanja RK Zagorje med 2002 in 2008: »Med najbolj opaznimi dosežki RK Zagorje v obdobju predsedovanja so zagotovo osvojitev naslova državnega prvaka v mladinski kategoriji leta 2004 in uvrstitev članske ekipe v 1.A državno ligo v sezoni 2005/2006. V tem času je klub imel tudi več igralk, ki so nastopale za slovensko mladinsko in člansko reprezentanco. Poleg tega je bil RK Zagorje dejaven tudi na področju mladinskega razvoja, ki se je v letu 2004 preimenoval v Šolo rokometa Katje Kurent.«

Državne prvakinje

Sezona 2010/2011 je prinesla še boljše rezultate. Zagorjanke so po tekmah rednega dela in po tekmah končnice zanesljivo osvojile 2. mesto v slovenskem državnem prvenstvu. V sezoni 2011/2012 pa so postale celo državne prvakinje.

Veteranski turnir

Franc Jerman je soavtor knjige o zgodovini zagorskega rokometa in glavni skrbnik arhiva s slikami, ki so v knjigi. Pomemben je tudi kot »veteran« in soorganizator turnirja, posvečenega dolgoletnemu nepogrešljivemu članu Dragu Resniku. Drago (Beli) je opravil pot od igralca do odgovornega na posameznih funkcijah v klubu in Rokometni zvezi Slovenije. Nekaj časa je bil predsednik kluba in zadnja leta tehnični vodja ekipe. Skrbel je za ekipo igralk in trenerjev, za organizacijo in izvedbo tekem, tako v domači športni dvorani ali po Sloveniji. Na turnirju so se pomerili veterani iz Dola pri Hrastniku, Krmelja, Šmartnega in Zasavja.

Turnir mlajših deklic

Ob praznovanju Dneva športa, ki ga obeležujemo 23. septembra, smo pripravili turnir mlajših deklic, nastopili sta dve ekipi domačega Zagorja in ekipi Sevnice in Žalca. Turnir je bil posvečen pred kratkim preminulemu trenerju Alešu Filipčiču, ki je svoje znanje delil tudi v Zagorju.

Pogled naprej

»Naj bo to čas tudi s pogledom naprej, da bomo omogočili treninge in tekmovalne pogoje za naslednje generacije, zato želim vsem veliko užitka ob druženju, treniranju in igranju. Prav tako bomo veseli vseh tistih, ki nas boste tudi v bodoče spodbujali na tribunah in nas finančno podpirali, da bo delovanje kluba možno tudi v prihodnosti. Zato vabimo vse ljubitelje rokometa, da se pridružijo naši družini, našemu rokometnemu ženskemu klubu Zagorje. V našem timu gojimo pristen in prijateljski odnos v duhu pripadnosti našemu Zagorju. V sproščenem druženju, ne samo na tekmah in treningih, gojimo homogenost in tekmovalni duh. Preko trenerskega kadra in vodstva kluba skupaj razvijamo športni duh in pomagamo pri osebnem razvoju do odgovornih in spoštljivih občanov,« je v svojem govoru še povedala predsednica RK Zagorje Tjaša Resnik Valadžić .

Prijetno druženje vseh udeležencev spominskih turnirjev smo zaključili v avli Proletarca.

Tone Beja

Foto: arhiv RK Zagorje


 

Prejšnji članekKont[ra]st
Naslednji članekNevladniki na Cankarju