Od prvega, ustanovnega, zbora Avto moto društva Izlake je minilo že 70 let. Takrat se niso imenovali tako, saj so se organizirali v okviru razvejane in mladim naklonjene Ljudske tehnike. Njihovo uradno ime je bilo Avtomobilska-motociklistična grupa Izlake.

Usposobili tisoč voznikov

Ob ustanovitvi je bilo vpisanih 89 članov. Skozi leta je številka nihala malo navzdol in tudi navzgor. V prvih letih so kupili dva avtomobila za avtošolo, zbrali inštruktorje in usposobili skoraj tisoč voznikov motorjev in avtomobilov. Poleg usposabljanja kandidatov za motoriste in avtomobiliste, so del časa namenili tudi šolarjem, z vodenjem prometnega krožka v osnovni šoli. Stalnica društva je zbiranje denarja za lastno delo in realizacijo načrtov. S tem namenom so na primer organizirali motoristična tekmovanja in veselice, kar je navrglo kakšen dinar, vendar je vzdrževanje voznega parka in prostorov zahteven finančni zalogaj, zato denarja za kvalitetnejši razvoj dejavnosti ni bilo.

Motoristična srečanja

Poseben pečat dejavnosti društva je pustilo pet mednarodnih motorističnih srečanj v 80-ih letih. Srečanja so bila dobro obiskana, glas o idiličnem kraju in dobrih organizatorjih na Izlakah je namreč segel daleč čez meje nekdanje države. Ob 50. obletnici društva je izšla brošura z naslovom »Najprej je bil Perl«, v kateri je lep, kronološki zgodovinski pregled razvoja in dejavnosti.

Preventiva

V naši novi državi je zakonodaja pomembno posegla v delovanje avto šol. Večina društev se ni uspela prilagoditi novim zahtevam in konkurenci. Tako je ena glavnih dejavnosti usahnila in društva so iskala pot za nadaljevanje. Kmalu so ugotovili, da je potrebno najti nove vsebine in tako so več energije namenili prometni preventivi in varnosti v kraju. Organizirali so prometno preventivno prireditev za vrtec in osnovno šolo, turistične avto rallyje, predstavitev treninga varne vožnje, prometne delavnice ter razna predavanja in potopise. Medse so povabili tudi inštruktorje varne vožnje, predstavnike prometne stroke, znane motoriste popotnike, specialiste medicine, policiste, vulkanizerje in zastopnike varnostne opreme za motoriste.

Modelarji in motoristi

Društvo ima modelarsko in motoristično sekcijo. Modelarska sekcija jih letno zastopa na mednarodnih tekmovanjih v Italiji in Nemčiji, kjer vsakokrat beležijo vrhunske rezultate. Motoristi, organizirani v MK AMD Izlake, jih zastopajo na moto srečanjih doma in v tujini, odmevna so na primer njihova potovanja v daljne dežele, kot so Albanija, Romunija, Maroko, Norveška …

Podporniki

Brez njihovih članov in simpatizerjev ter vas, ki ste jim pomagali z lastnim delom oz. ste jih finančno podprli, bi bili v teh letih osiromašeni za marsikatero prireditev. Pomemben del podpore društvu predstavljata častna člana društva ETI d.d. in Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi. Njihova krovna organizacija Avto-moto zveza jim je v vseh letih stala ob strani. Njihova podpora v obliki sofinanciranja projektov na podlagi razpisov s področja članstva in varne mobilnosti, jih je v zadnjih letih pripeljala na višji nivo dejavnosti na področju prometne preventive. Udeležba na mednarodnih modelarskih tekmovanjih in organizacija »Moto golaž party« je vsako leto delno podprta s sredstvi Občine Zagorje ob Savi. Veseli so vsakega evra, ki ga lahko namenijo v njihov cilj, kar je večja prometna varnost in prometna kultura v kraju ter nasploh.

Za društvo in AMZS so najboljša reklama zadovoljni člani, zato se bodo tudi v prihodnje trudili, da bodo izpolnili pričakovanja in stali ob strani na vsaki poti. Vsem članom čestitajo ob 70. obletnici ustanovitve in delovanja Avto moto društva Izlake.

Praznovanje prihodnje leto

Tako kot na vse prireditve, tudi na njihovo praznovanje vplivajo državni ukrepi za zajezitev covid-19. Zaradi tega so se odločili, da slovesnost ob 70. letnici društva prestavijo na naslednje leto. Bodo pa takrat združili njihovih 70 let in 40 let Moto kluba AMD Izlake, zato bo vse skupaj še bolj slovesno.

BS / Savus

Foto: AMD Izlake

Prejšnji članekSedem let Zasavskega tednika in Savusa
Naslednji članekSvoboda in AEQ® metoda