Ob polnoči na kulturni praznik smo objavili povsem novo, prvič objavljeno, pesem Nine Novak Oiseau Še nebo se mi smeje. To je bila petdeseta pesem, s katerimi smo počastili kulturni praznik, 8. februar. Verzi zasavskih pesnic in pesnikov so nas razvajali ves dan. Izbor je bil bogat in prav gotovo bi vanj sodil še kdo. Duhovna moč Zasavja je velika. In to smo dokazali tudi s poezijo Zasavk in Zasavcev. Velik poklon našim ustvarjalcem.

Na naš poziv (časa je bilo le tri dni) se je odzvalo 23 avtoric in avtorjev, ki so nam poslali v glavnem pesmi, ki doslej še nikjer niso bile objavljene. Verzi za prste polizat. Ostale pesmi pa so takšne, ki so bile kdaj že objavljene, avtorji pa znani in manj znani zasavski pisci.

Pesniški maraton se je pričel minuto čez polnoči s prvo pesmijo v rubriki Zasavski verzi, pesem Eve Pelemiš Ljubezen idealista. Ponoči so se kot nočne ptice predstavili še: Marinka Benetek, Berta Juvan, Maks Marinčič, Luka Višnikar, Sandi Ritter, Blanka Drnovšek, Goran Ajtič, Jelka Jantol, Anton Boštele, Nevenka Jeras, Jože Skrinar, Tadej Čebin, Branko Sebasu, Metka Logar in Mile Klopčič.

Dopoldanske objave so zazmanovali: Maja Petan, Jerca Vučetič, Andrej Hostnik, Vesna Berk, Sebastjan Knez, Francka Šmid, Vladimir Garantini, Angela Bakovič, Dunja Polonca Guček.

Popoldan so lepšali dan: France Kozar, Joža Ocepek, Tone Seliškar, Mira Marinko, Vida Bošnjak Logar, Špela Munda, Simona Solina, Boštjan Grošelj, Slavko Stošicki, Igor Gošte, Nande Razboršek, Alja Štojs Kuhelj, Cene Vipotnik.

Večer pa je prinesel še obilje poezije naslednjih avtorjev: Vinko Hrovatič, Andrej Režun, Vid Šteh, Ludvik Mrzel, Manja Golec, Franci Lakovič, Mateja Virant Košak, Rado Mokotar, Uroš Zupan, Vida Taufer, Vlado Poredoš in Nina Novak Oiseau.

Verzi so polepšali praznik v Zasavju. Poleg njih smo objavo vsake pesmi oplemenitili še z umetniško fotografijo. Sposodili smo si jih iz galerije Fotke povezujejo, kjer smo objavili fotografije, ki smo jih dobili od avtoric in avtorjev v času lanske pomladanske izolacije zaradi korone.

Vse pesmi in fotografije najdete na tej povezavi.

Marko Planinc

Foto: Aleš Leko Gulič / Tepih / Razstava Fotke povezujejo