Trbovlje kot novomedijsko mesto je dobilo tudi prvi in edini slovenski virtualni muzej rudarstva 4. dritl, katerega idejni oče je Zoran Poznič. Muzej so postavili v kletnih prostorih Delavskega doma Trbovlje, imenovanega tudi katakombe.
»Gre za muzej, ki obravnava rudarstvo na nov način,« pojasnjuje član programske ekipe Delavskega doma Trbovlje Bogdan Šteh. »V njem poskušamo poustvariti zgodbo rudarjenja, ki je vplivala na Trbovlje skoraj 220 let, vse od leta 1804, ko je bil odprt prvi rudnik v našem mestu.«

Postavljavci muzeja so se poslužili sodobne tehnologije s hologrami, razširjeno in navidezno resničnostjo in zvočnimi efekti. So pa v oblikovan jamski rov 4. dritl prenesli tudi nekaj originalnih predmetov, ki so jih uporabljali rudarji.

Kot obljublja ekipa, bo muzej poskušal vplivati na vsa čutila obiskovalcev in jim pričarati pristni občutek, kako je bilo delati v jami.

Na dan otvoritve v soboto, 17. junija, ob 19. uri bo vstop prost. Še pred uradno otvoritvijo pa si bodo 4. dritl lahko z ekskluzivno vstopnico ogledali udeleženci letošnjega Jamatlona. Zanimivi bodo njihovi vtisi, ko bodo po pristni izkušnji v pravi jami, izkusili tudi navidezno resničnost 4. dritla.

ZT

Prejšnji članekEko krog zahteva spoštovanje zakona na področju hrupa
Naslednji članekAvtocisterna za 130. rojstni dan