Dan slovenskih splošnih knjižnic 2015 so v Hrastniku proslavili sinoči, pripravili so že peto prireditev bralne značke za odrasle – Hrastničani beremo. Gost večera je bil Roman Kukovič, televizijski novinar, avtor dokumentarnih filmov in pisatelj. Mateja Planko, direktorica knjižnice, je ob pozdravu povedala, da je bralno značko uspešno prebralo 39 bralcev. Prebrali so sedem predpisanih knjig in eno pesniško zbirko po izbiri.
Kukovič je spregovoril o knjigah in bralni kulturi z različnih vidikov. Iz zgodovine je osvetlil 18. in 19. stoletje, ko so se rojevali bralni krožki in zbujali veselje do branja. V Zasavju je Trboveljska premogokopna družba namenjala denar tudi za knjige. Še posebej pa se je posvetil Ani Dimnik, izjemni ženski, ki je prijateljevala z znamenitimi ljudmi svojega časa in bila znana po celi Sloveniji. Prva knjižnica v Trbovljah je bila v njeni gostilni, kar je za današnji čas precej neverjetno. Kritično pa je ocenil, da posvečamo premalo pozornosti književnikom, ki so zaznamovali Zasavje: Ludvik Mrzel, Janko Orožen, Mira Mihelič in drugi.

Spregovoril je tudi o svojih bralnih začetkih in pisanju. Pri knjigah za mladino ni imel srečne roke, saj je založba Morano propadla in natisnila le nekaj izvodov knjig Tartinijev ključ, Internetna čokolada, Za soncem vedno pride dež. Ponosen je na roman Mi smo pa od tam doma, kjer spletel zgodbo o Slavčkih, ki so bili znani po celi Evropi. Zadnji roman Škržati z lavande, ki je izšel pri založbi Artius 2014, so dobili značkarji za darilo. Večer se je nadaljeval v družabnem vzdušju, ki ga je obogatil Dejan Mastnak s svojimi specialitetami.

Fanči Moljk

Prejšnji članekMojstri : Roletarstvo AŠ-ROL
Naslednji članekKauzer v Rio